Doslovno začinjena smjesa za Zagrebačku pljeskavicu treba samo malu glavicu luka i to je to. Sve ostalo su izvedenice raznih pljeskavica, al ne zagrebačke. U pljeskavice tako možete dodati i feferon, ljutu crvenu papriku, češnjak, mineralnu vodu i razne začine. Ono što je najvažnije za ispeći dobru pljeskavicu je da se pljeskavica stavi na vrelu tavu ili grill tavu i da se ne propikuje vilicom i ne okreće često. Kako je odstajalo meso uvijek ukusnije, meso možete posoliti i popapriti dan ranije te pustiti da odstoji poklopljeno u hladnjaku, a tek drugi dan netom prije pečenja dovršiti smjesu dodajući mu sitno nasjeckan luk jer ako luk stoji neko vrijeme u mesu pusti gorčinu...
Za 4-5 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
- 25 dag mljevene svinjetine
- 75 dag mljevene junetine ili teletine (lopatica, vratina)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 žlica ulja
- sol
- papar
Pomiješajte mljeveno meso i luk, posolite, popaprite i kada se smjesa počne odvajati od prstiju oblikujte pljeskavice, možete ruke malo nauljiti da ih lakše oblikujete. Pazite da nisu pretanke jer onda neće biti sočne. Pecite ih na zagrijanoj gril tavi s malo ulja ili roštilju, svaku stranu oko tri minute. Pljeskavicu umijesite netom prije pečenja jer luk kad stoji, pušta gorčinu! Servirajte uz zapečeni grah, luk, ajvar i pečene paprike.