Zagorska bučnica

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bučnica
Bučnica

Vrijeme pripreme: 20 minuta s kupovnim korama, ako radite kore više od 1 sata

Vrijeme pečenja: oko 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Lim (kalup) iz pećnice

  • ½ kg gotovih debljih kora s jajem za bučnicu  (1 paket listova /6 – 8 kora)) ili napravite sami kore za bučnicu:

Kore za bučnicu:

  • 50 dag glatkog prosijanog brašna
  • 2 - 3 žlice ulja
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)

Fila:

  • 30 - 35 dag svježeg kravljeg sira
  • 30 - 35 dag posoljene i dobro ocijeđene buče
  • 3 - 4 jaja
  • 3 - 4 dl kiselog vrhnja
  • sol

10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje

Naribajte buču, posolite je i ostavite pola sata - sat da odstoji. Zagrijte pećnicu na 180C.

Bučnicu možete napraviti od kupovnih kora s placa ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, prema želji jaja, soli i mlake vode te oblikujte u 2 - 3 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i pustite ga da odstoji desetak minuta pa ga razvucite na stolnjaku da se posuši.

Za to vrijeme priredite filu: ocijedite buču i izmiješajte je u zdjeli s razmučenim jajima, ocijeđenim kravljim sirom i vrhnjem te dodajte soli po ukusu. Otopljenim putrom premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu.  Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Nekoliko listića putra rasporedite po vrhu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Pustite da se bučnica ohladi par minuta i još toplu narežite i poslužite.

Bučnica
Bučnica

Ako želite slatku bučnicu, umjesto soli dodajte 2 - 3 žlice šećera i 2 vanilin šećera, a umjesto kiselog vrhnja stavite slatko te posipajte šećerom u prahu.