Vrijeme pripreme: 20 minuta s kupovnim korama, ako radite kore više od 1 sata
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Lim (kalup) iz pećnice
- ½ kg gotovih debljih kora s jajem za bučnicu (1 paket listova /6 – 8 kora)) ili napravite sami kore za bučnicu:
Kore za bučnicu:
- 50 dag glatkog prosijanog brašna
- 2 - 3 žlice ulja
- sol
- mlaka voda
- 1 jaje (može i ne mora)
Fila:
- 30 - 35 dag svježeg kravljeg sira
- 30 - 35 dag posoljene i dobro ocijeđene buče
- 3 - 4 jaja
- 3 - 4 dl kiselog vrhnja
- sol
10 dag omekšanog putra za premaz kora ili ulje
Naribajte buču, posolite je i ostavite pola sata - sat da odstoji. Zagrijte pećnicu na 180C.
Bučnicu možete napraviti od kupovnih kora s placa ili možete napraviti domaće: zamijesite tijesto od brašna, ulja, prema želji jaja, soli i mlake vode te oblikujte u 2 - 3 kugle. Na nauljenom tanjuru „potaftajte“ tijesto i pustite ga da odstoji desetak minuta pa ga razvucite na stolnjaku da se posuši.
Za to vrijeme priredite filu: ocijedite buču i izmiješajte je u zdjeli s razmučenim jajima, ocijeđenim kravljim sirom i vrhnjem te dodajte soli po ukusu. Otopljenim putrom premažite (najbolje koristeći kist) koru po koru i po njoj rasporedite filu. Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh. Nekoliko listića putra rasporedite po vrhu. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Pustite da se bučnica ohladi par minuta i još toplu narežite i poslužite.
Ako želite slatku bučnicu, umjesto soli dodajte 2 - 3 žlice šećera i 2 vanilin šećera, a umjesto kiselog vrhnja stavite slatko te posipajte šećerom u prahu.