Za nedjeljni ručak: mirisno pile s mladim krumpirima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mirisno pile s krumpirima iz pećnice
Mirisno pile s krumpirima iz pećnice
 

Za 4 - 5 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 2, 30 – 3 sata

  • 1 veliko pile (oko 2 kg)
  • 4 – 5 suhih šljiva
  • ružmarin
  • origano, dr. mediteranske trave
  • 2 češnja češnjaka
  • ½  dl prošeka
  • 10 dag putra
  • 3 dl kokošje juhe ili vode
  • lovor
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 180 C. Operite suhe šljive i namočite ih u prošeku da omekšaju. Izvadite im koštice, pa ih narežite na šnitice. Nekoliko šljiva gurnite piletu pod kožu, a ostale nasjeckajte s ružmarinom i češnjakom. Primiješajte im prošek, dodajte ostale mediteranske trave po želji, pa time iznutra namažite posoljeno i popapreno pile. Stavite ga na lim, prelijte otopljenim putrom i pecite u pećnici 2,5 – 3 sata. Povremeno okrećite, podlijevajte juhom i prelijevajte vlastitim sokom.

  • 1 kg mladog krumpira, oguljenog i narezanog na četvrtine

Nakon sat vremena dodajte posoljeni mladi krumpir.