Kako je moja dobra prijateljica Dada Žagar (prijateteljica iz školskih dana, inače uspješna poduzetnica, vrsna kuharica i sjajna domaćica) živjela neko vrijeme u Francuskoj, pokupila je izvrsne francuske recepte, te nas povremeno pozove i zadivi ponekim francuskim specijalitetom, poput Bifteka Wellington s vrganjima.
Iako ne postoji dokaz, navodno je Wellingtonova pečenka dobila ime po 1. vojvodi od Wellingtona - Arturu Wellesleyu (1769.-1852.), koji osim što je bio poznat po pobjedama nad Napoleonom, bio je vrlo poznat kao veliki ljubitelj jela, pića i žena (bio je ljubavnik Lady Hamilton).
Biftek Wellington (engl. Beef Wellington, franc. File de boeuf en Croute) svojataju i Francuzi i Englezi, a postoji i nekoliko načina pripreme – omotan gljivama, pršutom i lisnatim tijestom; s pilećim jetrima, gljivama i lisnatim tijestom; s gušćom paštetom, gljivama i lisnatim tijestom, ili šunkom, gljivama i telećim jetrima. U svakom slučaju gljive i lisnato idu u sve načine. Samo je „mesni“ dio različit. Svejedno na koji način, biftek u lisnatom tijestu je senzacija, kao, uostalom i Wellington kobasice, losos ili janjetina. (Sve varijacije u lisnatom – nose naziv Wellington!)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 250C
- 80 dag – 1 kg junećeg filea
- 1 lisnato tijesto
- 25 dag sitno sjeckanih šampinjona ili nekih drugih gljiva
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 češanj češnjaka (protisnut)
- 1 žličica kadulje i majčine dušice
- 5 dag brašna
- 2,5 dag prezli
- 1 mljevena velika pileća prsa
- 1 žumanjak – za premaz
- 7,5 dag putra
- 4 žlice ulja
- sol
- papar
Očistite juneći file od masnoće, posolite ga i popaprite. Ispržite ga na tavi s uljem i putrom oko 5 minuta i maknite sa vatre. Pripremite filu - sitno nasjeckajte gljive i podinstajte na tavi, dodajte nasjeckani luk i češnjak te dinstajte još pet minuta. Dodajte sve začine, promiješajte i stavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi pa onda stavite u hladnjak. Posipajte brašnom radnu površinu na kojoj ćete razvući lisnato tijesto. U blenderu izmiješajte mljevenu piletinu i prezle s hladnim gljivama, lukom i biljem, a zatim smjesu ravnomjerno raširite na lisnato tijesto ostavljajući 10 cm od ruba tijesta. Omotajte biftek s lisnatim tijestom i stavite u kalup koji prvo namažite putrom. Premažite ga žumanjkom i stavite u hladnjak na pola sata. Zagrijte pećnicu na 250 C. Biftek pecite u pećnici na srednjoj rešetki 35 minuta.
*Pecite ga prema želji 5 minuta više ako volite srednje pečeni biftek, a 5 minuta manje ako volite manje pečen biftek. Nakon što ste ga izvadili iz pećnice, pustite ga neka odstoji 10 minuta. Režite ga na šnite debljine 2 cm i poslužite.
*Prema želji možete pripremiti i Wellington sa pršutom: biftek posolite krupnom solju i popaprite svježim paprom, sa svih strana kratko zapecite na tavi te ohladite sa strane i premažite senfom. Šampinjone sameljite i podinstajte pa ohladite. Lisnato tijesto razvucite i na njega posložite pršut, pa gljive pa biftek, zamotajte, premažite žumanjkom i pecite u pećnici 35 minuta na 250C.