![Penne s gljivama](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/09/05fce195/penne-s-gljivama0586.jpg)
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
50 dag špageta, pljukanaca, penna, fuža ili neke druge tjestenine
40 dag svježih gljiva (vrganja ili šampinjona, trubica…)
10 dag pancete (sitno nasjeckane) – prema želji, može i ne mora
1 ljutika
2-3 češnja češnjaka (sitno narezan ili zgnječen)
list peršina (sitno nasjeckan)
1 dl suhog bijelog vina
2 dl jušnog temeljca
maslac
maslinovo ulje
2-3 žlice slatkog vrhnja – prema želji, može i ne mora
parmezan – za posipati
Očistite gljive, nasjeckajte oguljenu ljutiku, češnjak i opran peršin. Skuhajte tjesteninu al dente. Dok kuhate tjesteninu uzdužno razrežite očišćene gljive. Na malo maslinova ulja i putra u tavi podinstajte ljutiku, dodajte nasjeckan češnjak, prema želji nasjeckanu pancetu pa očišćene i narezane gljive i peršin. Zalijte bijelim vinom, a kad vino ishlapi, zalijte jušnim temeljcem i još malo dinstajte gljive. Posolite ih i popaprite pa umiješajte kuhanu tjesteninu al dente. Dodajte naribani parmezan i promiješajte.
Prema želji u gljive, pred sam kraj kuhanja, možete umiješati i dvije, tri žlice slatkog vrhnja ili vrhnje za kuhanje. Odmah poslužite.