Prije par dana na sajmu prehrane primjetila sam gužvu na jednom štandu... bračni par je radio domaće zagorske štrukle - interes ogroman... Inspirirali su me...
Evo moje TRI VARIJANTE ŠTRUKLI:
1. Sami radite tijesto (teže) 2. Kupite lisnato tijesto i sami filate (lakše) 3. Kupite gotove kupovne štrukle i samo ih skuhate i spečete (jako lagano). Birajte!
NAJBOLJE ZAGORSKE ŠTRUKLE, strina Naca, Zagorje
Nije za čuditi da baš moja strina pravi najbolje, a ujedno i najpoznatije zagorsko jelo - štrukle, ipak je ona Zagorka... Mama je uvijek molila strinu da pravi njezina omiljena jela - štrukle i gibanicu... I dan danas kad idemo k strini, pitamo je: „Buš napravila štrukle?“ Volim da su sočne, mekane, s puno umaka, da se tope u ustima... Ovo je njezin recept za najbolje štrukle ikad.
Vrijeme pripreme: 40-50 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 5-7 minuta
Vrijeme pečenja: 30-40 minuta
Temperatura pećnice: 180-200C (zavisno od jačine pećnice)
Tijesto:
- ½ kg brašna (pomiješati oštro i glatko)
- ulje
- voda
Fila:
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 5 jaja
- sol
Preljev:
- ½ l slatkog vrhnja
Od brašna, vode i ulja umijesite glatko tijesto. Tijesto premažite uljem i ostavite da odstoji barem 1/2 sata. Zagrijte pećnicu na 180 - 200C. Tijesto razvucite i ravnomjerno premažite mješavinom sira, jaja i soli. Namotajte tijesto u dugačku „salamu“ i režite tanjurom na komade. Kuhajte u posoljenoj i nauljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (otprilike 5-7 minuta). Štrukle posložite u keramičku ili vatrostalnu zdjelu, zalijte slatkim vrhnjem i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 30 – 40 min.
Ili jednostavnija i brža varijanta:
ŠTRUKLE SA SIROM I KUPOVNIM LISNATIM TIJESTOM
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 5 minuta
Vrijeme stajanja: 5 minuta
Vrijeme pečenja: 30 - 40 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 pakovanje svježeg lisnatog tijesta
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- kiselo vrhnje
- 1/2 l slatkog vrhnja
- putar
- sol
Pomiješajte sir s jajima i kiselim vrhnjem te posolite. Svježe lisnato tijesto premažite vodom, ravnomjerno namažite filom od sira te savijte u zvrk (prvo kao "salamu" pa u krug), umotajte u gazu te zajedno s gazom kuhajte u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Izvadite gazu sa štruklima iz vode, pričekajte nekoliko minuta, odmotajte, izrežite na željenu veličinu štrukle i složite ih u kalup, zalijte slatkim vrhnjem te zapecite u zagrijanoj pećnici oko 30 - 40 minuta.
Također ih možete samo kuhati i zapeći na tavici s prezlama, a ne u pećnici:
ŠTRUKLE S PREZLAMA
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- ½ kg svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- kiselo vrhnje
- ulje
- prezle
- putar
- sol
Na isti način ih pripremite kao u prethodnom receptu, zamotajte ugazu, ali ih kuhajte ne 5 minuta nego 20 da se kompletno skuhaju, ocijedite ih, izrežite, prelite prezlama i prepržite na tavi na putru.
i najbrža varijanta:
ZAPEČENE KUPOVNE ŠTRUKLE
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 45 minuta
Temperatura pećnice: 180 - 200C
- 1 paket kupovnih štrukli
- 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- sol
Zagrijte pećnicu na 180 ili 200C, zavisno kojom jačinom vam peče vaša pećnica. Kupite gotove štrukle, kuhajte ih u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta, rasporedite ih u namašten kalup, prelijte s 1/2 l slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje) i zapecite u zagrijanoj pećnici oko 30 - 40 minuta.
ili najkraća varijanta s prezlama:
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
Kuhajte štrukle u vreloj vodi 20 minuta, prelite prezlama i zapecite na tavici na putru.
Na koji god ih način napravite, mislim da ćete uživati jer štrukle su neodoljive... mmmm... nešto posebno... i tradicionalno naše!