Mmmmmm.... Okus mora u kruhu....
Razlika između Viške i Komiške pogače je u paradajzu i u načinu rezanja pogače. Višani su svoju pogaču pravili od davnina, u vrijeme kada moreplovaci još uvijek nisu donijeli paradajz na otok pa je to razlog što je njihova pogača bez paradajza. Viška pogača se reže kao pizza na trokute, dok se komiška reže na kocke. Osobno volim i jednu i drugu pogaču, pogotovo obožavam i Komižu i Vis... Al' mojima je draža Komiška pogača, pa evo receptić:
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Tijesto:
- 70 - 80 dag brašna
- 2 vrećice suhe germe
- voda po potrebi
- 3 žlice maslinovog ulja
Fila:
- 10 -12 slanih srdela (očišćenih (bez kosti), nasjeckanih na komadiće)
- 25 dag luka (nasjeckanog na kolute)
- 15 dag paradajza (nasjeckanog na komadiće)
- 20-ak kapara
- 10-ak crnih otkoštenih maslina (narezane na kolutiće)
- 1 vezica peršina (sitno nasjeckanog)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite na toplom da se digne. U međuvremenu na laganoj vatri na maslinovom ulju podinstajte luk i paradajz 10 minuta. Slane srdele očistite i izrežite za komadiće. Dignuto tijesto podijelite na dva nejednaka dijela. Veći dio razvaljajte da bude malo veće od lima za pečenje. Po njemu rasporedite komadiće srdela, prelijte umakom luka i paradajza, pospite kaparama, maslinama i peršinom, posolite, popaprite i nauljite. Ostatak tijesta razvaljajte u veličini lima i položite na filu. Prstima zatvorite krajeve pa nauljite tijesto i ostavite 15 minuta. Propikajte gornje tijesto vilicom. Pecite u vrućoj pećnici oko 35 minuta. Pečenu pogaču premažite uljem i ostavite 15 minuta pokrivenu kuhinjskom krpom. Zatim narežite na kocke.
*Nemojte soliti paradajz i luk, jer su srdele dosta slane! Svježi paradajz možete zamijeniti pelatima iz konzerve.