VARIVO OD RAŠTIKE, Dalmacija
Raštika je biljka uzgajana u našem priobalnom području, na otocima i u Hercegovini, pa je logično da je Dalmatinci i Hercegovci i najbolje poznaju i najbolje pripremaju. Osobno je jako volim i ukusnija mi je od svih drugih kupusnjača. Volim je na sve načine, kao japrak, u juhi, ali i u varivu.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta, u express loncu 35 minuta
- 20 - ak većih listova raštike
- 5-6 krumpira
- suha rebrica (količina po želji)
- 4-5 deblje šnite pancete
- 5-6 češnja češnjaka
- mljevena crvena paprika
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista. Kratko je prokuhajte u vreloj vodi (oko 5 minuta), ocijedite i narežite na rezance. U lonac stavite oguljene krumpire, suha rebrica, pancetu i češnjak. Posolite i popaprite pa dodajte mljevenu crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte dok se meso ne skuha. Kad je varivo gotovo, vilicom izgnječite krumpir. Obavezno servirajte uz domaće maslinovo koje svako sebi ulije koliko želi u svoj tanjur.