Varivo od raštike

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Varivo od raštike
Varivo od raštike

VARIVO OD RAŠTIKE, Dalmacija

Raštika je biljka uzgajana u našem priobalnom području, na otocima i u Hercegovini, pa je logično da je Dalmatinci i Hercegovci i najbolje poznaju i najbolje pripremaju.  Osobno je jako volim i ukusnija mi je od svih drugih kupusnjača. Volim je na sve načine, kao japrak, u juhi, ali i u varivu.

Varivo od raštike
Varivo od raštike

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja:  1 sat i 30 minuta, u express loncu 35 minuta

  • 20 - ak većih listova raštike
  • 5-6 krumpira
  • suha rebrica (količina po želji)
  • 4-5 deblje šnite pancete
  • 5-6 češnja češnjaka 
  • mljevena crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Operite raštiku i odstranite tvrdi srednji dio lista. Kratko je prokuhajte u vreloj vodi (oko 5 minuta), ocijedite i narežite na rezance. U lonac stavite oguljene krumpire, suha rebrica, pancetu i češnjak. Posolite i popaprite pa dodajte mljevenu crvenu papriku i zalijte hladnom vodom da pokrije sve sastojke. Poklopite i kuhajte dok se meso ne skuha. Kad je varivo gotovo, vilicom izgnječite krumpir. Obavezno servirajte uz domaće maslinovo koje svako sebi ulije koliko želi u svoj tanjur.

Varivo od raštike
Varivo od raštike