Varivo od leće

| Wine and dine |

Varivo od leće
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Varivo od leće

Ovo varivo je jedno od mojih dražih variva. Najčešće ne dodajem nikakvu zapršku - ni od brašna, ni od Lovačke juhe, samo odgrabim jednu šalicu variva i izmiksam je u blenderu ili sa štapnim mikserom i vratim u varivo. Mogu ga jesti ljeti i zimi. Ljeti ga pravim lagano, bez ikakve zaprške i bez kobasica, samo s malo pancete, a zimi ga pojačam sa zaprškom i kobasicama, ponekad i sa krumpirom, a ponekad dodam i špinat. U mom omiljenom zagrebačkom restorančiću Lari&Penati moj prijatelj Igor Tomljenović - Tom pravi ga i sa pancetom i kobasicama te servira sa šnitom prepečenog kruha.

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta

  • 40 dag leće
  • 10 dag pancete (narezane na tanke šnitice)
  • 10 dag kobasice (narezane na kolutiće)
  • oko 1 dl pasirane rajčice
  • 1- 2 mrkve (narezana na kockice ili kolutiće)
  • 1 ljubičasti luk (sitno nasjeckan)
  • 2 žlice Lovačke juhe ili žlicu Gustina (škrobno brašno) ili izmiksati na kraju 1 šalicu variva od leće i vratiti u varivo -  prema želji
  • prstohvat slatke crvene paprike
  • prstohvat ljute crvene paprike - prema želji
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • mediteranske trave - prema želji i izboru
  • 1 - 2 lovorova lista
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • bućine sjemenke - servirati uz varivo (prema želji)
  • prepečene šnite kruha - servirati uz varivo (prema želji)
Varivo od leće
Varivo od leće
Bez prethodnog namakanja, u  situ isperite leću i stavite je u lonac s hladnom vodom te stavite na štednjak da provrije. Posolite, popaprite, dodajte lovor, đumbir i mediteranske trave. Na tavi na malo maslinovog ulja podinstajte nasjeckani luk i mrkvu, pasiranu rajčicu, dodajte malo slatke crvene paprike, prema želji i ljute crvene paprike i Lovačku juhu ili žlicu Gustina te žlicu, dvije juhe od variva, promiješajte i dodajte varivu pa na istoj tavi kratko popržite pancetu i kobasicu i dodajte varivu. Kuhajte na laganoj vatri oko 40-ak minuta. Prema želji pospite varivo bučinim sjemenkama i servirajte uz prepečen stari kruh.