Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 2 kg školjki
- 1 glavica češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 žličica koncentrata paradajza
- 3-4 žlice prezla
- 1 limun
- 2 dl bijelog vina
- 1 dl konjaka
- maslinovo ulje
- papar
Očistite školjke (s nožem ili spužvicom ostružite sve priljepke i trave s školjki), operite ih u zdjeli vode. One školjke koje isplivaju na površinu i sve koje su napukle ili otvorene bacite. U veću široku tavu (lonac) na vrućem maslinovom ulju podinstajte glavicu češnjaka, peršin, koncentrat paradajza, prezle i papar, kratko promiješajte i dodajte očišćene školjke i na kolute narezan limun. Poklopite i „krčkajte“ na laganoj vatri dok se školjke ne otvore. Zalijte vinom, protresite lonac i pustite da provrije. Pred kraj dodajte malo konjaka i ponovo protresite. Na kraju pospite peršinom. Školjke izvadite na tanjur i zalite "točom".