Uskrsna šunkica

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Šunka u lisnatom tijestu

Danas vam donosim dva recepta šunke u kruhu:

Prvi recept je od majke mog šogora Marijana, a njezina šunka u kruhu je zaista posebna. Za Uskrs, kad se cijela obitelj nađe na okupu, istinski gušta u njoj, pogotovo u finom hrskavom kruhu... 

Drugi receptić je moj, jednostavniji, brži, fora..., izvedenica šunke u kruhu - šunka u svježem lisnatom tijestu! Idealna za sve one koji nemaju baš puno vremena, a i jako lijepo izgleda... Osobno češće pravim šunku u lisnatom, iz još jednog razloga - drugi dan je puno ukusnija (lisnato drugi dan ostane svježije i mekše od kruha), uglavnom, oba recepta su tu:

1. recept: Uskrsna šunka u kruhu, Đina Brkić

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 2 sata

Vrijeme hlađenja skuhane šunke: najbolje 1 noć

Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta

Temperatura pećnice: 160C – 180C

  • 1 kg kuhane šunke
  • 1 luk - može i ne mora
  • 1 list lovora
  • klinčići
  • papar u zrnu
  • sol - prema želji

Tijesto:

  • 60 dag glatkog brašna
  • 2 dag svježe germe – pola kockice
  • 1 žlica šećera
  • 0,6 dl ulja
  • sol
  • 1 jaje (žumanjak)- za premazati

Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i prema želji dodajte cijelu glavicu luka, lovorov list, klinčiće i papar u zrnu i žlicu soli (zavisno jel slana sama po sebi ili nije, ja stavim uvijek žlicu soli). Neka se i ohladi u toj vodi. Zamijesite tijesto: najprije izradite germu (rastopite ju u malo mlake vode, dodajte žličicu šećera, soli i 2 žlice brašna, te ostavite poklopljeno da odstoji 15-tak minuta). Zatim germi dodajte brašno, ulje i mlaku vode te zamijesite polutvrdo rahlo tijesto koje ostavite 15 minuta na toplome. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Jedan dio razvučenog tijesta ostavite za ukrase od tijesta koje možete napraviti modlicama (u obliku listova, ruža ili sl.). Šunku obavite tijestom tako da spojeni rubovi budu prema dolje, a zatim ga premažite žumanjkom i propikajte vilicom. Dodajte ukrase, te sve još jedanput premažite žumanjkom. Pecite prvo poklopljenu, pa otklopljenu u pećnici na 180 C oko sat i pol. Kad izvadite šunku, pokrijte je krpom do serviranja.

2. recept: Uskrsna šunka u lisnatom tijestu

Šunku skuhajte na način iz prethodnog recepta. Ohladite je, operite i obrišite pa odstranite kožu i masni dio. Omotajte šunku svježim lisnatim tijestom, rubove tijesta čvrsto stisnite pa premažite lisnato razvodnjenim žumanjkom. Zatim od preostalog tijesta reznim modlicama oblika cvjeta, zvjezdice, srca i jaja izrežite i rasporedite ukrase, pa ponovo premažite žumanjkom. Stavite na nauljeni lim i pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta da tijesto dobije lijepu koricu.