Netko ih pravi na crveno, neko samo s maslinovim uljem, netko s vrhnjem na bijelo... Kako tko voli. Ukusi su različiti i kaže se da se o njima ne raspravlja. Al škampi su škampi... Dalmatinski recept kaže - što prirodnije, da se osjeti okus mora i škampa, a ne ostalih začina...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 40 dag špageta
- 40 dag očišćenih repova škampa
- 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- 1 dl bijelog suhog vina
- 3-4 dl pirea od paradajza - prema želji
- peršin (sitno nasjeckani)
- maslinovo ulje
- temeljac (od glava i ljušture škampa)
- sol
- papar
Očistite škampe – odvojite im repove za umak, odstranite crne trakice (crijeva), a od ljuštura skuhajte temeljac. Skuhajte špagete al dente. Na maslinovom ulju, prepržite sitno nasjeckan peršin i češnjak, dodajte temeljac i vino, potom očišćene repove škampa. Kad škampi poprime zlatno-smeđu boju, dodajte pire od paradajza i dinstajte (samo lagano zagrijavajte – škampi ne smiju provriti, jer tada postanu tvrdi!!!). Posolite, popaprite i pomiješajte s špagetima.