Razvijati tijesto za pite u zraku je nešto što me naučila moja svekrva u Sarajevu. Ovo je njezin jednostavan i dobar, najbolji recept za ZELJANICU:
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20-tak minuta
Temperatura pećnice: 200C
- kore za pitu (kupovne ili domaće) - recept ispod!
- ½ kg špinata (dobro opranog, ocijeđenog i nasjeckanog)
- 3 - 4 jaja
- 2 kisela vrhnja
- malo ulja
- sol
Sve sastojke dobro izmiješajte i nafilajte kore. Motajte u zvrkove ili slažite kao štrudlu na nauljen lim i pecite u pećnici 20-tak minuta dok ne porumeni. Prema želji pečenu zalite s malo pomiješane slane vode ili mlijeka i putra ili s malo vrhnja i prema želji zapecite još 3-5 minuta u pećnici.
TIJESTO (KORE) ZA PITU
Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus pite sa pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti s niti jednim kupovnim. Ipak, mi toliko volimo pite, da je svaka dobra...
- ½ kg glatkog prosijanog brašna
- 1 žlica ulja
- sol
- voda
Sve sastojke dobro zamijesite, da tijesto bude mekanije. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) i odvojite u 2 – 3 hrpice i pustite neka tijesto malo odstoji. Razvlačite kore na stolnjaku.