Tršćanske lazanje s tortiglionima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tršćanske lazanje s tortiglionima
Tršćanske lazanje s tortiglionima

Tortiglioni ili Succhietti (hr. – svrdla) su talijanska tjestenina oblika kratkih širokih cijevi s utorima na površini, pa su idealni za slaganje u kalup i upijanje umaka.

Tršćanske lazanje s tortiglionima
Tršćanske lazanje s tortiglionima

Tršćanske lazanje s tortiglionima na moj način

Obožavam ovu inačicu tršćanskih lazanja, a i bilo koju zapečenu tjesteninu. Odozgora hrskava, a unutra mekana, sočna i preukusna! Mmmmm.... Dobar tek!

Za 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 paket tortigliona
  • ½ kg mljevenog mesa (pureće ili juneće)
  • 30 - 35 dag ribanog sira (gauda, podravec, edemac...)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 dl pirea paradajza 
  • 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 2 - 3 jaja
  • prezle - prema želji za posipati po vrhu
  • sol
  • papar

U slanoj vodi skuhajte tortiglione na pola – 6 do 8 minuta. U međuvremenu na ulju podinstajte luk i dodajte mljeveno meso. Dodajte pire paradajza, posolite, popaprite i dinstajte. Stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 220C.

U nauljenu vatrostalnu zdjelu slažite red polu-kuhanih tortigliona, red mljevenog mesa, red ribanog sira, red tortigliona, mesa, sira i na vrhu tortigliona. Izmiješajte jaja sa slatkim vrhnjem, posolite i popaprite te prelijte po vrhu pa vrh posipajte s  još malo ribanog sira i prema želji s prezlama. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata.

Možete ih raditi sa šunkom i sirom, ali i samo sa sirom, no u tom slučaju u smjesu kojom ćete ih preliti dodajte žlicu, dvije pesto genovese-a.

Tršćanske lazanje sa sirom i šunkom
Tršćanske lazanje sa sirom i šunkom