Tortiglioni ili Succhietti (hr. – svrdla) su talijanska tjestenina oblika kratkih širokih cijevi s utorima na površini, pa su idealni za slaganje u kalup i upijanje umaka.
Tršćanske lazanje s tortiglionima na moj način
Obožavam ovu inačicu tršćanskih lazanja, a i bilo koju zapečenu tjesteninu. Odozgora hrskava, a unutra mekana, sočna i preukusna! Mmmmm.... Dobar tek!
Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 paket tortigliona
- ½ kg mljevenog mesa (pureće ili juneće)
- 30 - 35 dag ribanog sira (gauda, podravec, edemac...)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 dl pirea paradajza
- 1/2 l slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 2 - 3 jaja
- prezle - prema želji za posipati po vrhu
- sol
- papar
U slanoj vodi skuhajte tortiglione na pola – 6 do 8 minuta. U međuvremenu na ulju podinstajte luk i dodajte mljeveno meso. Dodajte pire paradajza, posolite, popaprite i dinstajte. Stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 220C.
U nauljenu vatrostalnu zdjelu slažite red polu-kuhanih tortigliona, red mljevenog mesa, red ribanog sira, red tortigliona, mesa, sira i na vrhu tortigliona. Izmiješajte jaja sa slatkim vrhnjem, posolite i popaprite te prelijte po vrhu pa vrh posipajte s još malo ribanog sira i prema želji s prezlama. Pecite u zagrijanoj pećnici oko pola sata.
Možete ih raditi sa šunkom i sirom, ali i samo sa sirom, no u tom slučaju u smjesu kojom ćete ih preliti dodajte žlicu, dvije pesto genovese-a.