Torta Reforma (Reform) je moja, a i svim mojim ukućanima, najdraža slastica. Prva u top 10. Tko god proba, bez iznimaka, oduševi se! To je klasik, prava čvrsta postojana torta, a topi se u ustima... Jakog i intenzivnog punog okusa čokolade - prava kalorijska bomba! Kad sam je prvi put probala, ali ne u Bosni, nego u Pragu, rekla sam Sarajlijama Jovi i Goranu, vlasnicima najboljeg praškog restorana "Kogo" – moram dobit taj recept! Otišla sam u kuhinju i šarmirala kuharicu - Bosanku, naravno i evo receptić!
Recept: Torta Reforma
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme pečenja: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 5 - 6 sati
Temperatura pećnice: 200C
Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte - prema želji
Krema:
- 15 žumanjaka
- 10 žlica štaub šećera
- 20 dag čokolade
- 35 dag putra
Biskvit:
- 15 bjelanjaka
- 40 dag oraha
- prstohvat cimeta
- 25 dag šećera
- 1,5 žlice glatkog brašna
Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite jeli pečen – da li se tijesto lijepi za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
Također možete napraviti i okruglu tortu - smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.