Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 75 minuta
- ½ kg krupno izrezanog mladog špinata
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckanog)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 4,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca
- 6 dl mlijeka
- naribana korica pola limuna
- muškatni oraščić
- putar
- 3 žlice slatkog vrhnja
Špinat operite i narežite na trakice. Na putru prodinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte krumpir narezan na kockice te nakon minutu zalijte temeljcem i kuhajte 10 minuta. Dodajte mlijeko da provrije i dodajte špinat. Poklopite i kuhajte 15 minuta. Usitnite juhu štapnim mikserom. Posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić i vrhnje. Topla ili hladna - idealna je za ove vruće ljetne dane...
Krem juhu od špinata možete spraviti i bez krumpira, tako da špinat operite i narežite na trakice. Na putru podinstajte luk i češnjak. Kad postane staklast, dodajte špinat, naribajte muškatni oraščić, pa dinstajte par minuta. Dodajte jušni temeljac i prokuhajte. Štapnim mikserom možete malo usitniti špinat. Izmiješajte malo mlijeka sa žumanjkom i škrobnim brašnom pa dodajte juhi. Pustite sve da nakratko prokuha.