TJESTENINA S VRGANJIMA, Istarski recept
Vrijeme je vrganja. To šumsko mirisno blago nije baš jeftino, iako su ih pune naše hrvatske šume. Treba obuči visoke gumene čizme i krenuti u šumu po kestene i vrganje i to poslije kiše. Mladi vrganji su ukusnji od onih starih, intenzivniji... Ako ih ne berete sami, već kupujete na placu, izaberite manje, mlađe, čvrste, ti su puno ukusniji. Poanta je da ih nikad ne namačete ili ispirete pod vodom jer postanu mekši i sluzaviji. Samo ih pobrišite mokrom krpom, nečistoće, zemlju i sl. odstranite nožem ili četkicom.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
- 50 dag svježih fuža (ili 30 dag suhih) ili bilo koja druga tjestenina (špageti, penne, tagliatelle...)
- 25 dag svježih vrganja (ili 10 dag suhih)
- 4 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2 dl jušnog temeljca
- kockica putra
- istarski sir ili parmezan – za posipati
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Svježe vrganje očistite mokrom krpom da sačuvaju okus, ali ih nikada ne perite pod vodom (ako su suhi, namočite ih desetak minuta u vodu, ocijedite ih, ali vodu nemojte baciti, spremite je pa dodajte kasnije umaku.) Skuhajte fuže ili bilo koju tjesteninu al dente. Dok se kuha tjestenina, uzdužno razrežite očišćene vrganje pa ih isdinstajte zajedno s nasjeckanim češnjakom i peršinom na maslinovom ulju. Zalijte jušnim temeljcem, dodajte putar te kratko prodinstajte. Prema ukusu posolite, popaprite i umiješajte kuhane fuže. Na kraju dodajte žlicu, dvije naribanog sira pa promiješajte da se sir otopi. Prema želji servirajte uz dodatni naribani sir.