Recept: Tjestenina sa škampima, tikvicama i cherry rajčicama
Topla ili hladna tjestenina s repovima škampa ili kozicama, s maslinama, tikvicama i cherry rajčicama je vrlo ukusan i lagan obrok. Uz čašu hladnog Chardonnaya, Viogniera ili Souvignona, čisto savršenstvo. Dobar tek!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 35 dag tjestenine (penne, sedatini, špageti...)
- 15 dag repova škampa ili kozica
- 5 dag crnih otkoštenih maslina
- 2 tikvice (narezane na trakice)
- 6 cherry rajčica (narezanih na šnitice)
- limun
- vlasac (sitno narezan)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- morska sol
- bijeli papar
Operite i narežite tikvice na trakice. Podinstajte ih na malo maslinovog ulja, posolite i dodajte vlasac. Promiješajte i izvadite na tanjur. Zatim skuhajte al dente tjesteninu. Na tavi na malo maslinovog ulja zagrijte očišćene repove škampa (samo zagrijte jer moraju ostati mekani, ako prokuhaju – postaju tvrdi) i posolite. Operite cherry rajčicei izrežite ih na šnitice. Spojite tikvice, škampe i rajčice pa ih pokapajte limunovim sokom, zalijte s malo maslinovog ulja, a prema želji dodajte još malo vlasca, posolite, popaprite i umiješajte skuhanu tjesteninu.
*Isto jelo može biti i hladna salata ako tijesto operete pod hladnom vodom (da se zaustavi kuhanje) i ohladite ostale sastojke.