![Špageti s rakovicama](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2013/04/fc65d329/tjestenina-s-rakovicom.jpg)
ŠPAGETI S RAKOVICAMA (GRANCIGULAMA) recept na način mog prijatelja, ronioca i vrsnog kuhara Borisa Frkovića, Frksa iz Povila
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme – čišćenje i kuhanje rakovica: oko 60 minuta
Vrijeme kuhanja: 15 - 20 minuta
- 40 dag špageta ili bilo koje druge tjestenine
- 1 kg rakovica (3-4 veće rakovice)
- 3 - 4 češnja češnjaka (protisnuti)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- 1 dl slatkog vrhnja (po želji)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Četkom očistite rakovice. Kuhajte ih u vreloj vodi (leđa okrenite prema dolje, noge gore) oko 20 minuta. Izvadite ih, malo ohladite i izvadite meso iz ljušture i iz kliješta (prema želji za ukras ostavite i neku s oklopom). Posebno kuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente u slanoj vodi. Na tavi na maslinovom ulju dinstajte na laganoj vatri češnjak, peršin i očišćene rakovice. Posolite i popaprite te dodajte malo bijelog vina. Dodajte skuhane špagete i dobro promiješajte. Po želji dodajte malo slatkog vrhnja, žlicom pirea od paradajza ili jušnog temeljca, zavisno od toga jel volite na bijelo, crveno ili lagano samo s jušnim temeljcem. Ponovo promiješajte i posipajte peršinom.