Tjestenina s povrćem

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tjestenina s povrćem
Fusilli s povrćem

Tjestenina s povrćem, prema receptu Cardenie Marie Canosa iz Di Puglia (Bari), Italija, mame mog prijatelja Mishelea Englesea - Fussili minestrone.

Michele je jedini Talijan kojeg poznajem, a da živi u Zagrebu... (oženio je moju prijateljicu Rene koja sada samo priprema talijanska jela, gleda samo talijansku tv i ljetuje samo u Italiji...). Ovaj recept je poseban jer u njega ide čak 14 vrsta povrća, ali ako stavite samo nekoliko vrsta kao ja, svejedno, biti će isto tako jako ukusno..., a ovako to rade domaćice na jugu Italije...  Ja osobno često skuham tjesteninu odvojeno od povrća pa već gotovu tjesteninu pomiješam s povrćem i isto je famozno.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: zavisno o povrću (smrznuti mediteranski mix ili svako povrće režete posebno)

Vrijeme kuhanja: 20 - 25 minuta

  • 30 dag fusilla ili ili neke druge vrste tjestenine

14 vrsta povrća:

  • 1 mrkva (narezana na kolutiće)
  • 1 celer -  stabiljka (narezana na šnitice)
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • ¼  kelja (narezan na trakice)
  • 2 prokulice (narezane po pola)
  • ¼ brokule (cvjetića)
  • ¼ karfiola (cvjetića)
  • ½ šalice leće
  • ½ šalice slanutka
  • ½ šalice boba
  • ½ šalice mahuna
  • 2-3 lista špinata (narezanog na trakice)
  • 1 luk (narezan na kolute)
  • 2 - 3 cherry rajčice (narezane po pola ili četvrtine) ili 1 rajčica na kockice
  • crvena paprika
  • 1-1,5 l mesnog ili povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Podinstajte luk na malo maslinovog ulja, dodajte povrće i pokriveno dinstajte. Podlijevajte s temeljcem pa dodajte fusille (nekuhane) i  kuhajte ih u umaku od povrća. Dodajte crvenu papriku, posolite i popaprite. Na kraju zalijte s malo maslinovog ulja. Prema želji servirajte uz parmezan.

I na drugi način: skuhajte odvojeno tjesteninu al dente. Povrće prema izboru podinstajte na malo maslinovog ulja i pola glavice nasjeckanog luka, dodajte malo jušnog temeljca, posolite, popaprite, promiješajte i na kraju prelijte preko tjestenine.