Tjestenina s povrćem, prema receptu Cardenie Marie Canosa iz Di Puglia (Bari), Italija, mame mog prijatelja Mishelea Englesea - Fussili minestrone.
Michele je jedini Talijan kojeg poznajem, a da živi u Zagrebu... (oženio je moju prijateljicu Rene koja sada samo priprema talijanska jela, gleda samo talijansku tv i ljetuje samo u Italiji...). Ovaj recept je poseban jer u njega ide čak 14 vrsta povrća, ali ako stavite samo nekoliko vrsta kao ja, svejedno, biti će isto tako jako ukusno..., a ovako to rade domaćice na jugu Italije... Ja osobno često skuham tjesteninu odvojeno od povrća pa već gotovu tjesteninu pomiješam s povrćem i isto je famozno.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: zavisno o povrću (smrznuti mediteranski mix ili svako povrće režete posebno)
Vrijeme kuhanja: 20 - 25 minuta
- 30 dag fusilla ili ili neke druge vrste tjestenine
14 vrsta povrća:
- 1 mrkva (narezana na kolutiće)
- 1 celer - stabiljka (narezana na šnitice)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- ¼ kelja (narezan na trakice)
- 2 prokulice (narezane po pola)
- ¼ brokule (cvjetića)
- ¼ karfiola (cvjetića)
- ½ šalice leće
- ½ šalice slanutka
- ½ šalice boba
- ½ šalice mahuna
- 2-3 lista špinata (narezanog na trakice)
- 1 luk (narezan na kolute)
- 2 - 3 cherry rajčice (narezane po pola ili četvrtine) ili 1 rajčica na kockice
- crvena paprika
- 1-1,5 l mesnog ili povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Podinstajte luk na malo maslinovog ulja, dodajte povrće i pokriveno dinstajte. Podlijevajte s temeljcem pa dodajte fusille (nekuhane) i kuhajte ih u umaku od povrća. Dodajte crvenu papriku, posolite i popaprite. Na kraju zalijte s malo maslinovog ulja. Prema želji servirajte uz parmezan.
I na drugi način: skuhajte odvojeno tjesteninu al dente. Povrće prema izboru podinstajte na malo maslinovog ulja i pola glavice nasjeckanog luka, dodajte malo jušnog temeljca, posolite, popaprite, promiješajte i na kraju prelijte preko tjestenine.