Recept: Tjestenina puttanesca (inćuni, masline i kapari), rimski recept
Postoji mnogo zabavnih priča vezanih uz umak puttanesca (puttana, tal. prostitutka), a najpopularnija je ta da su ga prostitutke spremale upravo uz pastu, najčešće uz lingine (vrstu tjestenine koja je malo šira od špageta, ali malo tanja od fettuccina) i stavljale ga na prozore, da bi mirisima privukao brojne šetače i klijente...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
- 50 dag tjestenine (najčešće linguini)
- 6-7 fileta inćuna (nasjeckana)
- 1 žlica kapara
- 12-15 komada crnih otkoštenih maslina
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 25 dag pelata
- prstohvat origana
- ½ šalice vode
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte inćune i češnjak pa kratko podinstajte. Dodajte zgnječene pelate. Smanjite vatru pa dodajte kapare, masline, origano, crni papar, ½ šalice vode i sve dinstajte 20-ak minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je i promiješajte s umakom. Servirajte s parmezanom.