Tjestenina all'a matriciana na crveno

| Wine and dine |

Tjestenina s pancetom na crveno - all'a matriciana
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

BUCATINI ALL'A MATRICIANA (panceta, na crveno) Italija, Rim, Lacio

Bucatini su debele špagete s rupom (tal.buco) u sredini, a specifične su za cijelu zapadno središnju Italiju, regiju Lacio. Ova verzija je „na crveno“, malo jačeg okusa, ali ako želite, možete je napraviti i bez luka i češnjaka.

Tjestenina s pancetom na crveno - all'a matriciana
Tjestenina s pancetom na crveno

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

  • ½ kg  bucatina ili neke druge tjestenine
  • 25 dag pancete (sitno nasjeckane)
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • ½ dl suhog bijelog vina 
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 20 dag pelata (zgnječenog zajedno sa sokom)
  • 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog dr. sira
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

U velikoj zagrijanoj tavi na maslinovom ulju popržite pancetu. Dodajte nasjeckani luk i podinstajte ga. Zatim dodajte vino, pustite da ispari, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minutu zgnječene pelate. Posolite i popaprite. Kuhajte nepokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta, dok se umak ne zgusne. U međuvremenu skuhajte bucatine ili neku drugu tjesteninu al dente. Ocijedite je, prelijte umakom i dodajte nariban sir. Promiješajte i odmah servirajte uz naribani sir.