Riba u slanutku

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Riba u slanutku
Riba u slanutku

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja (svježeg slanutka): 4 sata

Vrijeme pripreme i kuhanja (slanutka iz konzerve): 1 sat i 30 minuta

  • 1/2 kg ribe (mol ili neka druga riba za juhu (raža, šampjer)
  • 1/2 kg slanutka (svježi namočite 12 sati ranije, a iz konzerve direktno kuhajte)
  • ½ kg škampi - može i ne mora
    1 luk
  • 1 celer
  • 1 mrkva
  • 1 peršin
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Riba u slanutku
Riba u slanutku

Slanutak koji se namakao preko noći, stavite kuhati (prvu vodu bacite) pa drugu posolite, popaprite te kuhajte ga na srednjoj vatri. Svježi trebate dugo kuhati - oko 3 sata, a slanutak iz konzerve samo kratko prokuhajte. U međuvremenu očistite ribu (filetirajte je – odstranite kosti i kožu te ih bacite, glave ostavite za temeljac, a filetiranu ribu za juhu) i prema želji škampe (ljušturu ostavite za temeljac, a repove ostavite za jelo). U jedan lonac stavite kuhati temeljac od glava riba i povrća (luk, celer, mrkva, peršin), a u drugom skuhajte temeljac od ljušture škampa (bez povrća). Kuhajte paralelno svaki oko 40-ak minuta i paralelno podlijevajte slanutak procijeđenim temeljcem. Na tavici na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan češnjak i peršin te ga dodajte u skuhani slanutak. Zatim dodajte filetirane komade ribe i repove škampi i kuhajte zajedno protresujući lonac dok se riba ne skuha i svi okusi povežu (10-ak minuta).