Najbolji tiramisu ikad - tiramisu s limunom
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme hlađenja: 2-3 sata
- 30-ak dag piškota (zavisno od veličine posude)
- 40 dag mascarponea (može i ricotta ili bilo koji svježi kravlji sir)
- 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
- prema želji 1/2 kremfixa (šlagfixa)
- 2-3 žlice šećera
- 4 vanilin šećera
- aroma limuna - prema želji - nekoliko kapi
- sok od 1-2 limuna
- 2 naribane korice limuna
1. Napravite sirup kojim ćete pomoću kista premaziti piškote:
U manji lonac stavite 2-3 žlice šećera, 2 vanilin šećera, oko 2-2,5 deci vode, aromu limuna i iscjedite sok od limuna. Miješajte sirup i kuhajte ga na laganijoj vatri 10-ak minuta pa stavite hladiti (ja stavim u veći lonac s hladnom vodom ili ledom manji u kojem se kuhao sirup).
2. U međuvremenu priredite kremu:
Izmiksajte sir sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom jednog limuna.
3. Umutite slatko vrhnju u čvrsti snijeg, pred kraj dodajte 2 vanilin šećera i prema želji kremfix.
4. Oprezno žlicom spojite slatko vrhnje sa kremom od sira.
5. U pripremljenu posudu složite prvi red piškota i premažite ih ohlađenim sirupom, natopite ih, ni premalo, ni previše.
6. Kremu prema želji stavite u špricu ili je žlicom rasporedite po namočenim piškotima.
7. Rasporedite drugi red piškota, ponovo ih premažite sirupom i rasporedite kremu.
8. Po vrhu naribajte koricu limuna. Ohladite tiramisu u hladnjaku, barem 2 sata.
Prema želji piškote možete poškropiti s malo limončela.