Teleći (juneći) rižoto na 2 načina
Ako imate malo vremena za pripremu obroka, ovaj rižoto možete napraviti tako da paralelno kuhate i rižu i meso pa sve na kraju pomiješate i završite zajedno ili možete rižu skuhati zajedno s mesom.
Ako vam je slučajno ostalo malo pečenja, gulaš ili komad kuhanog mesa od prethodnog dana, možete ga napraviti na isti način i biti će jednako ukusan i još brže gotov.
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta
- 50 dag riže
- 80 dag telećeg mesa (komadi veličine zalogaja)
- 1-2 luka (sitno nasjeckana)
- 1 dl bijelog vina
- malo crvene paprike
- žličica koncentrata od paradajza
- jušni temeljac ili voda
- sol
- papar
- maslinovo i suncokretovo ulje
- prema želji - prstohvat šafrana (način 1)
- prema želji - nasjeckani peršin (način 1)
- prema želji - komadić putra (način 2)
- 2 žlice parmezana (način 2)
Teletinu operite, obrišite i narežite na komade veličine zalogaja. Sitno nasjeckajte luk i na tavi na malo ulja ga podinstajte te dodajte narezano meso. Miješajući dinstajte i hvataljkom ili kuhačom okrećite meso sa svih strana. Nemojte ga propikivati. Nakon 10-ak minuta zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i dodajte malo crvene paprike. Kada vino ishlapi, dodajte koncentrat paradajza pa postupno podlijevajte jušnim temeljcem ili vodom dok meso ne omekša.
U međuvremenu možete odvojeno skuhati rižu (što je brži način) pa je dodati mesu ili možete rižu skuhati zajedno s mesom (malo dulji način pripreme rižota):
Način 1:
Rižu skuhajte al dente u slanoj vodi u posebnom loncu te joj zbog lijepe žute boje dodajte prstohvat šafrana. Kuhanu rižu dodajte pilećem umaku. Promiješajte i prema želji pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Način 2:
Kad meso malo omekša, dodajte nekuhanu rižu i uz stalno miješanje zalijevajte jušnim temeljcem dok se riža ne skuha. Na kraju u rižoto umiješajte komadić putra i žlicu ribanog parmezana pa poklopite rižoto i pustite ga par minuta da se okusi povežu i prožmu.