Često pečem teleću pečenku jer je priprema brza, a jelo vrlo ukusno. Klinci vole krumpir uz pečenku, pa je to dvije muhe - jednim udarcem. Oni jedu uglavnom krumpir, a tata uglavnom - meso.
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 1 – 1,30 sata
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg telećeg buta ili kotleta bez kostiju
- češnjak
- povrće: luk, mrkva, celer, krumpir, češnjak - po želji
- špek narezan na šnite - po želji
- mesni temeljac
- lovor
- peršin
- ružmarin
- timijan
- putar i maslinovo ulje
- mesni temeljac ili voda
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Teletinu operite, posušite papirnatom salvetom, posolite, pospite začinima i češnjakom i zavežite koncem. Prepržite je na tavi na malo maslinovog ulja i putra sa svih strana te stavite poklopljeno u zagrijanu pećnicu. Pečenki možete dodati narezano povrće, a zbog sočnosti možete je pokriti sa šnitama špeka. Povremeno okrećite i podlijevajte s vrućim temeljcem ili vodom. Za vrijeme pečenja nemojte pečenku pikati vilicom da ne izađu sokovi iz nje, okrećite je hvataljkama ili s dvije velike žlice. Pred kraj otklopite da pečenka porumeni.
*Uz pečenku ili koljenicu specite i krumpir koji ogulite, narežite na komade i posolite te pecite zajedno s pečenkom jer dobijete 2 jela u jednom.