Teleća pečenka u začinskom bilju

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Teleća pečenka u začinskom bilju
Teleća pečenka u začinskom bilju

Često pečem teleću pečenku jer je priprema brza, a jelo vrlo ukusno. Klinci vole krumpir uz pečenku, pa je to dvije muhe - jednim udarcem. Oni jedu uglavnom krumpir, a tata uglavnom - meso.

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 1 – 1,30 sata

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg telećeg buta ili kotleta bez kostiju
  • češnjak
  • povrće: luk, mrkva, celer, krumpir, češnjak - po želji
  • špek narezan na šnite  - po želji
  • mesni temeljac
  • lovor
  • peršin
  • ružmarin
  • timijan
  • putar i maslinovo ulje
  • mesni temeljac ili voda
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 200C. Teletinu operite, posušite papirnatom salvetom, posolite, pospite začinima i češnjakom i zavežite koncem. Prepržite je na tavi na malo maslinovog ulja i putra sa svih strana te stavite poklopljeno u zagrijanu pećnicu. Pečenki možete dodati narezano povrće, a zbog sočnosti možete je pokriti sa šnitama špeka. Povremeno okrećite i podlijevajte s vrućim temeljcem ili vodom. Za vrijeme pečenja nemojte pečenku pikati vilicom da ne izađu sokovi iz nje, okrećite je hvataljkama ili s dvije velike žlice. Pred kraj otklopite da pečenka porumeni.

*Uz pečenku ili koljenicu specite i krumpir koji ogulite, narežite na komade i posolite te pecite zajedno s pečenkom jer dobijete 2 jela u jednom.