Kad dolaze gosti, volim spremiti teleću koljenicu, jer s njom nema puno posla, a jako je sočna, mekana i ukusna. Svi je vole i s njom je uvijek garantirano uspješan ručak ili večera. Dok se glavno jelo peče u pećnici, uspijem pripremiti niz drugih jela – predjela, salate i deserte... I za 2 - 3 sata – sve je gotovo!
Za 4-6 osobe
Vrijeme pripreme: jednodnevni pac
Vrijeme pečenja: 2 sata i 30 minuta
- 2 kg teleće koljenice
- 1,5 - 2 kg krumpira
- paradajz (narezan krupno)
- luk (narezan krupno)
- mrkva
- korijen celera
- paprika
- (tikvicu, batat i patlidžan pred kraj dodajte da se ne raspadnu)
Za marinadu:
- 1/2 šalice soli
- 1 žlica mljevene crvene slatke paprike
- kadulja
- ružmarin i prema želji ostele mediteranske ili provanske trave
- 1,5 dl ulja (pola suncokretovo, pola maslinovo)
Koljenicu (najbolje dan ranije, ali nije neophodno) natrljajte solju, crvenom paprikom, kaduljom, ružmarinom i ostalim začinima prema želji te maslinovim i običnim uljem te ostavite najbolje već u kalupu/vatrostalnoj zdjeli u kojoj ćete peći koljenicu. Poklopite je i do sutra držite u hladnjaku.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Stavite koljenicu u pekač/kalup, zalijete s malo ulja i na štednjaku, kratko zapecite sa svih strana okrećući hvataljkama, da se zatvore svi okusi i sokovi i da bude sočna i meka. Zatim dodajte krupno narezano povrće i oguljeni krumpir, posolite, poparite i začinite prema želji i povrće te zalijte s uljem u kojem se marinirala koljenica i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu da se peče oko 2 - 2,5 sata. Koji put je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je pikati vilicom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama.
Napomena: Ako je krumpir izrezan na manje komade dodajte ga koljenici tek nakon pola sata - sat pečenja.