Recept: Tarte tatin sa smokvama i gotovim lisnatim tijestom
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 200C
Okrugli kalup za pite
- 15-ak smokava (prepolovljenih po dužini)
- 1 razvučeno svježe lisnato tijesto
- 5-6 žlica šećera ili meda ili nekog sladila poput agava sirupa ili javorovog sirupa
- putar ili maslac od kokosa
- 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
- 2-3 žlice mljevenih ili sjeckanih badema, lješnjaka ili oraha - može i ne mora
- 2-3 žlice zdrobljenih keksa - može i ne mora
- sok 1 limuna
- 1 jaje - za premazati lisnato tijesto (prema želji)
- štaub šećer za posipanje (prema želji)
- sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje - za servirati uz tarte tatin
Smokve prerežite po pola i nakapajte ih sokom limuna. Kalup premažite putrom i dodajte šećer i sadržaj mahune vanilije ili vanilin šećer, promiješajte i karamelizirajte u pećnici nekoliko minuta. Rasporedite polovice smokava okrenute prema dolje pa zagrijte u pećnici još minutu, dvije. Izvadite i ostavite par minuta da se ohlade. Smokve prema želji posipajte bademima, lješnjacima ili orasima i s mljevenim keksima. Na izvaljanom svježem lisnatom tijestu označite i izrežite krug za 2 centimetara veći od veličine kruga kalupa i rasporedite ga preko karameliziranih smokava (i prema želji badema i keksa) te izbodite vilicom da zrak može izlaziti te pecite u zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Prema želji lisnato tijesto možete premazati tučenim jajetom da se sjaji i poprimi lijepu boju. Ohladite tarte tatin nekoliko minuta (5-10 minuta), oštrim nožem pažljivo odvojite rubove tijesta i kalupa, stavite veliki tanjur preko vrha kalupa i okrenite posudu. Tarte tatin će se odvojiti od kalupa i smokve će biti na vrhu. Prema želji pospite štaub šećerom ili sjeckanim lješnjacima ili bademima te poslužite odmah sa kuglicom sladoleda od vanilije ili s tučenim slatkim vrhnjem.
Tarte tatin sa smokvama možete jesti i topao i hladan.