Tarte tatin sa smokvama i lisnatim tijestom

| Wine and dine |

Tarte tatin sa smokvama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Tarte tatin sa smokvama i gotovim lisnatim tijestom

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Okrugli kalup za pite

  • 15-ak smokava (prepolovljenih po dužini)
  • 1 razvučeno svježe lisnato tijesto
  • 5-6 žlica šećera ili meda ili nekog sladila poput agava sirupa ili javorovog sirupa
  • putar ili maslac od kokosa
  • 1 mahuna vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 2-3 žlice mljevenih ili sjeckanih badema, lješnjaka ili oraha - može i ne mora
  • 2-3 žlice zdrobljenih keksa  - može i ne mora
  • sok 1 limuna
  • 1 jaje - za premazati lisnato tijesto (prema želji)
  • štaub šećer za posipanje (prema želji)
  • sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje - za servirati uz tarte tatin
Tarte tatin sa smokvama
Tarte tatin sa smokvama - priprema

Smokve prerežite po pola i nakapajte ih sokom limuna. Kalup premažite putrom i dodajte šećer i sadržaj mahune vanilije ili vanilin šećer, promiješajte i karamelizirajte u pećnici nekoliko minuta. Rasporedite polovice smokava okrenute prema dolje pa zagrijte u pećnici još minutu, dvije. Izvadite i ostavite par minuta da se ohlade.  Smokve prema želji posipajte bademima, lješnjacima ili orasima i s mljevenim keksima. Na izvaljanom svježem lisnatom tijestu označite i izrežite krug za 2 centimetara veći od veličine kruga kalupa i rasporedite ga preko karameliziranih smokava (i prema želji badema i keksa) te izbodite vilicom da zrak može izlaziti te pecite u zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.  Prema želji lisnato tijesto možete premazati tučenim jajetom da se sjaji i poprimi lijepu boju. Ohladite tarte tatin nekoliko minuta (5-10 minuta), oštrim nožem pažljivo odvojite rubove tijesta i kalupa, stavite veliki tanjur preko vrha kalupa i okrenite posudu. Tarte tatin će se odvojiti od kalupa i smokve će biti na vrhu. Prema želji pospite štaub šećerom ili sjeckanim lješnjacima ili bademima te poslužite odmah sa kuglicom sladoleda od vanilije ili s tučenim slatkim vrhnjem.

Tarte tatin sa smokvama
Tarte tatin sa smokvama

Tarte tatin sa smokvama možete jesti i topao i hladan.