Talijanska torta s Nutellom
Ova prefina talijanska torta s Nutellom - Crumbled-Tart ili talijanski Sbriciolata je torta u mrvicama. Vrlo jednostavna za pripremu, jako ukusna, a najviše paše uz doručak uz bijelu kavu ili čaj. Može se puniti s raznim kremama, npr. s kremom od badema, lješnjaka, s ricottom, s voćem, s mascarponeom pomiješanim s Nutellom...
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 35 minuta
Okrugli kalup za torte
- 35 dag miješanog brašna (pola glatko, pola oštro)
- 13 dag šećera
- 10 dag maslaca
- 1 cijelo jaje (možete zbog ljepše boje dodati još 1 žumanjak)
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice mljevenih oraha, lješnjaka ili badema - može i ne mora
- ekstrakt vanilije i naranče - može i ne mora
- 1 naribana korica nešpricane naranče - prema želji
- prstohvat soli
- 1 srednja staklenka Nutelle
- šećer u prahu - za posipanje
- 1 srednja staklenka Nutelle
U zdjelu prosijajte brašno i prašak za pecivo, dodajte omekšan maslac, šećer, vanilin šećer, sol, jaje, prašak za pecivo i par kapi ekstrakta vanilije ili naranče. Prstima pomiješajte smjesu i formirajte velike mrvice. Zagrijte pećnicu na 180C. Staklenku Nutelle stavite u lonac vrele vode da postane tekuća.
Putrom premažite pa pobrašnite okrugli kalup za torte, rasporedite malo više od pola smjese mrvica i prelijte tekućom Nutellom. Prema želji posipajte s par žlica oraha, badema ili lješnjaka - zavisno od okusa koji volite pa rasporedite ostatak smjese mrvica po Nutelli.
Pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta, izvadite tortu i ohladite je u kalupu. Ohlađenu izvadite iz kalupa i posipajte šećerom u prahu.