Recept: Šunka u kruhu
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 2 sata
Vrijeme hlađenja skuhane šunke: najbolje 1 noć
Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta
Temperatura pećnice: 160C – 180C
- 1 kg kuhane šunke
- 1 luk
- 1 list lovora
- klinčići
- papar u zrnu
Tijesto:
- 60 dag glatkog brašna
- 2 dag svježe germe – pola kockice
- 1 žlica šećera
- 0,6 dl ulja
- sol
1 jaje (žumanjak)- za premazati
Šunku stavite u hladnu vodu da stoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Skuhajte je u toj istoj vodi i dodajte cijelu glavicu luka, lovorov list, klinčiće i papar u zrnu. Neka se i ohladi u toj vodi. Zamijesite tijesto: najprije izradite germu (rastopite ju u malo mlake vode, dodajte žličicu šećera, soli i 2 žlice brašna te ostavite poklopljeno da odstoji 15-ak minuta). Zatim germi dodajte brašno, ulje i mlaku vode te zamijesite polutvrdo rahlo tijesto koje ostavite 15 minuta na toplome. Zatim ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Jedan dio razvučenog tijesta ostavite za ukrase od tijesta koje možete napraviti modlicama (u obliku listova, ruža ili sl.). Šunku obavite tijestom tako da spojeni rubovi budu prema dolje, a zatim ga premažite žumanjkom i propikajte vilicom. Dodajte ukrase te sve još jedanput premažite žumanjkom. Pecite prvo poklopljenu pa otklopljenu u pećnici na 180 C oko sat i pol. Kad izvadite šunku, pokrijte je krpom do serviranja. Sretan Uskrs!