Što skuhati u subotu? Predlažem da danas napravite mesnu štrucu. Moji ukućani je jako vole. Samo mora biti sočna (nipošto suha) i ukusna. Izvrsnu mesnu štrucu radi i moja teta Iva, moja sestra Lana i moja prijateljica Vesna, al ovaj mamin recept je meni ipak najbolji, ja radim po njemu...
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 1,40 sati
Temperatura pećnice: 200C – 220C pa 180C
1 kg mljevene junetine od buta
1 luk (sitno nasjeckan)
2 žlice prezli
1 češanj češnjaka (protisnut)
peršin (sitno nasjeckan)
5 tvrdo kuhana jaja
1 žličica senfa - može i ne mora
2 žemlje natopljene u mlijeku
1 jaje - može i ne mora
ulje
sol
papar
Zagrijte pećnicu na 200 - 220 C. Sitno nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja. U zdjelu stavite mljevenu junetinu, sol, papar, prezle, protisnuti češnjak, peršin, senf, žemlje namočene u mlijeku, jaje i podinstani luk. Posolite i popaprite. Nauljite masni papir i na njemu razvucite smjesu 5 – 10 cm od kraja te složite u sredinu cijela kuhana jaja i zarolajte u štrucu. Pecite mesnu štrucu na masnom papiru oko sat i pol. Kad vidite da se napravila korica, smanjite pećnicu na 180 C i još pecite desetak minuta. Svakih dvadesetak minuta premažite je uljem.
*Servirajte uz pire krumpir i zdjelu salate.
*Mesnu štrucu možete i „odjenuti“ u lisnato tijesto, koje na kraju premažite žumanjkom - forica!