Prava žena, da. Jer prava žena je i dobra domaćica. To je neminovno. Mi žene zaista moramo biti sve... i u svemu naj... to nam je suđeno... Al, dosta kukanja, primimo se posla. Nedjelja je dan kada moramo preuzeti palicu (čitaj kuhaču) u svoje ruke i za svoje najmilije prirediti pravi klasičan ručak. To je tako i gotovo. Rijetke žene si mogu priuštiti da ih mužić svaku nedjelju vodi van na ručak (u rijetkim slučajevima - one njega...), a u ovo krizno doba, sve manje i manje... Svaki tjedan čujem da se neki restoran zatvorio... Al, hajde žene moje, možemo mi to - mi smo žene, majke, kraljice! Toga smo svjesne i to znamo...
Danas ćemo spremiti jedan klasični zagrebački ručak (za sve one izvan zg i hr - danas kuhajte po zagrebački!): juhica, pečeno pile uz povrće i krumpiriće, grah i krumpir salata a za desert - slatko je obavezno. Hajde, danas je nedjelja - možemo se malo opustit i griješit - zaslužile smo... Sad ću malo razmisliti što ćemo za slatko, pa ću vam javit (objavit...)... Krenimo redom:
MAMINA GOVEDSKA (TELEĆA) JUHA S GRIZ KNEDLIMA
Za 8-10 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata
- 3/4 kg koljenice
- 3 l vode
- 2 režnja češnjaka
- goveđa kocka za juhu (po želji)
- 2 mrkve
- stabljike peršina i celera
- 1 korijen celera
- 1 zeleni dio poriluka
- 1 korijen korabice
- 1 luk
- 1 list kelja
- 1 krumpir
- 1 paradajz
- ½ paprike
- komadić karfiola
- ½ ljuske jajeta
- peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje)
- 15 dag soli (3 žlice)
- 5-8 zrna papra
Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte svo povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac. Napravite griz knedle i zakuhajte ih u juhu.
*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .
*Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.
BAKINI GRIZ KNEDLI ZA JUHU
- ½ žlice masti (ulja)
- 1 jaje
- 2 žlice griza
- malo soli
Izmiješajte sve sastojke i dugo miješajte.
PEČENO PILE U PEĆNICI S KRUMPIRIMA I POVRĆEM
- 1 pile (oko 2 kg)
- 1 kg krumpira
- povrće prema želji (mrkva, luk, paprika, celer, paradajz...)
- ulje (pola maslinovo, pola suncokretovo), prema želji otopljeni putar
- začini - prema želji (ružmarin, majčina dušica, slatka crvena paprika...)
- sol
- papar
Očišćeno i oprano pile posolite i poparite izvana i iznutra. Nasolite očišćeni, oprani, posušeni i narezani na četvrtine krumpir i ostalo povrće te dodatno začinite sve prema želji - ružmarin, majčina dušica, crvena slatka paprika... Stavite pile u vatrostalnu zdjelu, oko njega poslažite krumpir i povrće, prelijte sa uljem i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200C oko sat vremena. U pola pečenja preokrenite pile na drugu stranu, ali nemojte ga bosti vilicom, nego ga uhvatite sa dvije hvataljke i okrenite. Povremeno ga možete zaliti sa sokom od pečenja. Ako treba zadnji 10ak minuta pojačajte pećnicu na 220C i zapecite još malo da dobije hrskavu koricu.
KRUMPIR SALATA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 50 dag krumpira
- 30 dag rukole (može i ne mora)
- maslinovo ulje
- 1 luk
- acceto balsamico ili ocat – prema želji
- limunov sok – prema želji
- sol
- papar
Skuhajte krumpir u ljusci u posoljenoj vodi, zatim ga ogulite i izrežite na tanke šnite. Posolite, popaprite. Nekoliko puta ulijte malo maslinovog ulja da krumpir dobro upije ulje. Operite listiće rukole, natrgajte ih i umiješajte u salatu. Dodajte luk narezan na kolutiće, malo limunovog soka i acceta ili octa.
*Rukolu možete zamijeniti sa kaparima ili vlascem.
GRAH SALATA S BUČINIM ULJEM
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta
- 40 dag graha
- 10 dag matovilca (može i ne mora)
- 1 luk
- bučino ulje
- sol
- papar
Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i obilato prelijte bučinim uljem.
Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.