Prženice
Ne volim bacati kruh. Nikako! Uvijek izmišljam nešto novo, samo da ga ne bacim, tako često napravim prezle, croutonse, kolač ili gibanicu od starog kruha pa i prženice. Zovu ih još zavijače, kvašenice, pofezne, kruh u jajima, pohani kruh... imaju 100 imena...
Uvijek se pojedu, bile tople ili hladne... Brzo, jednostavno, a klinci obožavaju..., zašto ne?
Za 4 - 5 osobe
Vrijeme pripreme i prženja: 15 minuta
- 1 stari kruh
- 2 - 3 jaja
- ½ dl mlijeka
- sol
- ulje za prženje
- sušeni paradajz – po želji
- origano (ili neki drugi začin) – po želji
Stari kruh narežite na tanke šnite. Svaki umočite u izmiješanu smjesu jaja, mlijeka, soli i prema želji malo začina pa pržite u dubokom vrućem ulju (na srednje jakoj vatri),prvo pržite jednu stranu pa hvataljkom okrenite na drugu stranu. Izvadite na papirnatu salvetu da upije ulje pa ih stavite u zdjelu i poslužite.
Prženice možete jesti i za doručak, ručak, ali i za večeru, također savršeno pašu kao prilog uz kremasti špinat i faširane šnicle.
Budite kreativni, možete umijesto mlijeka staviti kiselo ili slatko vrhnje te dodati sezam, lan, kiml ili nešto prema vlastitoj želji.