Sushi: Spice tuna maki rolls „Rio Mare Tonno al naturale“

| Wine and dine |

Spice tuna maki rolls
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Spice tuna maki rolls „Rio Mare Tonno al naturale“ na način Tomislava Škunca

Ovaj receptić kako doma napraviti pravi japanski sushi je zaista vrlo jednostavan. Još kad ga pokazuje čuveni i originalni kuhar poput Tomislava Škunca, zaista - igra! Sushi je najpoznatije japansko jelo koje se sastoji od kuhane riže (Shari) i ostalih sastojaka (neta) poput tune ili lososa ili kozica, škampa, raznog povrća ili sl., a sve satojke koje trebate za ovaj recept možete kupiti u svakom boljem supermarketu. Obavezno kupite i makisu (bambusovu prostirku s kojom ćete motati rolice).

  • Tuna „Rio Mare Tonno al naturale“
  • sushi riža
  • rižin ocat
  • šećer
  • mirin
  • nori alge
  • krastavac
  • limun
  • mladi luk
  • ukiseljeni listići đumbira (pickled sushi ginger)
  • soja sos
  • sriracha Hot Chili sos
  • klice rotkvice i misuna
  • lagana majoneza

Rižu 3 puta isperite u vodi, trljajući zrnca da isperete što više glutena. Kuhajte je poklopljenu u vodi u omjeru 1:1, od 8 do 10 minuta na laganoj vatri. Ne miješajte je za vrijeme kuhanja. Poslije kuhanja pustite je još 10 minuta u poklopljenom loncu da miruje. Zatim je istresete u plitku posudu i pustite da se hladi. Pazite da kuhana zrnca riže ostanu cijela.

U međuvremenu napravite Sushi Zu (začinsku tekućinu s kojom ćete začiniti rižu):

  • rižin ocat 0,3 l na 1 kg riže
  • 0,05 l Mirina
  • 2 žlice šećera
  • mala žličica soli

Kratko zagrijte da se šećer otopi i prelijte preko riže koja je dosegla sobnu temperaturu. Drvenom špahtlom ili žlicom nježno promiješate začinjenu rižu, ali pazite da ne drobite zrnca riže.

Tunu „Rio Mare Tonno al Naturale“ procijedite kroz cjedilo pa začinite s majonezom, Sriracha Hot Chili Sauce-om, limunovim sokom, solju i paprom. Krastavce operite i narežite na duge trakice te koristite samo vanjski mesnati dio. Mladi luk operite i odrežite samo gornji zeleni dio koji ćete koristiti. Pomiješajte klice rotkvica i misuna te procijedite ukiseljene listiće đumbira.

Nori algu tostirajte (lagano zagrijte) na otvorenom plamenu plinskog štednjaka pa glatku stranu alge stavite na makisu (bambusovu prostirku za rolanje Sushi-ja). Dobro namočite ruke, uzimajte rižu i ujednačeno je rasporedite po Nori algi, sloja debljine do 1 centimetar, čak i manje. Zadnju četvrtinu Nori alge ostavite nepokrivenu rižom. Zatim na sredinu riže stavite vodoravno 2 trakice krastavca (neka vire malo sa svake strane), na njih nekoliko ukiseljenih listića đumbira, na đumbir začinjenu tunu, na tunu 1 – 2 zelene trakice mladog luka pa po luku rasporedite klice. Pažljivo zarolajte rolicu tako da bude lijepa i čvrsta. Kad je oblikujete, maknite makisu pa rolicu izrežite je na 6 većih ili 8 manjih komada (zavisno kakav sushi volite).

Sushi rolice poslužite uz soja sos i ukiseljene listiće đumbira, a po želji i s ljutim japanskim zelenim Wasabi hrenom.