Špek fileki ili tripice

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tripice
Špek fileki

U ove snježne dane najbolje paše nešto toplo sa žlicom. Po zagrebački špek fileki, a još ih zovu i tripice, vampi, škembići ili burag se obično vole jako ili se ne mogu smisliti. Još nikoga nisam čula da je rekao da ih voli tako - tako. No, za one koji vole jelo od goveđeg želudaca - špek fileke, evo receptić moje prijateljice Rine Domijan, Crikveničanke sa stalnim boravkom u Zagrebu koja ih obožava i super priprema. Ja dodam i krumpir...

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • 1 kg kuhanih fileka
  • 1-2 luka
  • 20 dag pancete
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • bijelo vino
  • 1 konzerva pelata
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • 1 žlica slatke mljevene crvene paprike
  • 2 žlice prezla
  • jušni temeljac ili voda+kocka goveđe juhe – količina prema potrebi
  • sok pola limuna
  • ribani parmezan
  • peršin – (sitno nasjeckan) - po želji
  • ulje (maslinovo + suncokretovo)
  • sol      
  • papar

Na ulju podinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte prokuhane i očišćene fileke i dinstajte 20-tak minuta na laganoj vatri. Dodajte pancetu, peršin, češnjak i dalje dinstajte. Dodajte bijelo vino i pustite da malo ishlapi. Zatim dodajte konzervu pelata, žlicu koncentrata paradajza, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, prezle, temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok fileki ne omekšaju. Pred kraj dodajte sok od limuna. Na tanjuru fileke posipajte svježe naribanim parmezanom i po želji peršinom.

*U fileke prema želji možete dodati i 2 krumpira narezana na kockice (kao ja), naribanu mrkvicu, lovor i prstohvat šećera.

Tripice
Špek fileki