U ove snježne dane najbolje paše nešto toplo sa žlicom. Po zagrebački špek fileki, a još ih zovu i tripice, vampi, škembići ili burag se obično vole jako ili se ne mogu smisliti. Još nikoga nisam čula da je rekao da ih voli tako - tako. No, za one koji vole jelo od goveđeg želudaca - špek fileke, evo receptić moje prijateljice Rine Domijan, Crikveničanke sa stalnim boravkom u Zagrebu koja ih obožava i super priprema. Ja dodam i krumpir...
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata
- 1 kg kuhanih fileka
- 1-2 luka
- 20 dag pancete
- 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- bijelo vino
- 1 konzerva pelata
- 1 žlica koncentrata paradajza
- 1 žlica slatke mljevene crvene paprike
- 2 žlice prezla
- jušni temeljac ili voda+kocka goveđe juhe – količina prema potrebi
- sok pola limuna
- ribani parmezan
- peršin – (sitno nasjeckan) - po želji
- ulje (maslinovo + suncokretovo)
- sol
- papar
Na ulju podinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte prokuhane i očišćene fileke i dinstajte 20-tak minuta na laganoj vatri. Dodajte pancetu, peršin, češnjak i dalje dinstajte. Dodajte bijelo vino i pustite da malo ishlapi. Zatim dodajte konzervu pelata, žlicu koncentrata paradajza, sol, papar, mljevenu crvenu papriku, prezle, temeljac i kuhajte na laganoj vatri dok fileki ne omekšaju. Pred kraj dodajte sok od limuna. Na tanjuru fileke posipajte svježe naribanim parmezanom i po želji peršinom.
*U fileke prema želji možete dodati i 2 krumpira narezana na kockice (kao ja), naribanu mrkvicu, lovor i prstohvat šećera.