Špageti s vongolama
Jedno od mojih najdražih morskih jela... Bilo koje školjke, dagnje, mušule, vongole, u Hrvatskoj nažalost zabranjeni prstaci, sirove kamenice... obožavam! Evo jedan jednostavni receptić za sve one koji vole školjke:
Za 5 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- 50 dag špageta
- 1 kg vongola ili dr. školjki
- 1 luk (sitno nasjeckani)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 1,2 dl suhog bijelog vina
- 40 dag paradajza (sitno nasjeckanog)
- 2 žlice pirea paradajza
- peršin (sitno nasjeckan) – za posipati
- maslinovo ulje
- 1 limun (prema želji) za pokapati na kraju
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente. Školjke potopite u vodu na pola sata da iz njih izađe sav pijesak. U tavi na maslinovom ulju na laganoj vatri podinstajte luk i češnjak dok ne zažute. Dodajte školjke, vino, paradajz, pire paradajza, posolite i popaprite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta da se školjke otvore. Sve školjke koje ostanu zatvorene bacite. Dodajte skuhanu tjesteninu, dio nasjeckanog peršina i promiješajte. Prije serviranja pospite s još peršina. Prema želji pokapajte s limunom.
Ako trebate dodati malo tekućine, dodajte radije malo jušnog temeljca (ribljeg ili povrtnog) ili vode od kuhanih špageta, nego obične vode.