Recept dana: Špageti s mesnim lopticama u umaku od paradajza
Špageti s mesnim lopticama ili kako Talijani kažu "Spaghetti con sugo e polpette" ili Englezi "Spaghetti meatballs" su jednostavno savršeni... Svaki kuhar ima svoj recept, ali uglavnom su svi slični... Netko umaku doda malo origana, netko majčine dušice... Netko u loptice stavi luk, netko ne, netko doda prezle, netko radi bez, netko radi od svinjetine, netko od junetine, netko pomiješa i jedno i drugo... Kako god, ne znam nikog tko im može odoljeti... Moji klinci ih obožavaju... Ne pamtim da ih je ostalo za drugi dan...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 30 minute
Vrijeme kuhanja: 50 -60 minuta
50 dag špageta
Umak od paradajza:
- 8 dl pirea paradajza
- malo vode - prema potrebi
- 1 luk (nasjeckani)
- 1 češanj češnjaka (istisnuti)
- svježi bosiljak (natrganih nekoliko listića)
- maslinovo ulje
- sol
Mesne loptice:
- 30 dag mesa (prema želji može svinjetina, junetina, ali i lagana puretina)
- 3 dag starog kruha (namočenog u mlijeko)
- 1 jaje
- 3 - 4 žlice prezle (krušnih mrvica)
- 5 dag sira pecorina ili parmezana (naribanog)
- 4 žlice peršina – sitno nasjeckanog
- muškatni oraščić
- sol
- papar
svježi bosiljak (nekoliko listića) – za ukras
1. Umak od paradajza:
Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk pa dodajte pire paradajza, dodajte svježi bosiljak, posolite i popaprite pa stišajte temperaturu i kuhajte na laganoj vatri. Prema potrebi dodajte malo vode.
2. Mesne loptice:
Za to vrijeme izmiješajte mljeveno meso, stari namočeni kruh, jaje, prezle, naribani sir, nasjeckani peršin, malo muškatnog oraščića, sol i papar te oblikujte male loptice prethodno namočivši ruke vodom da se ne lijepe. Pustite ih da odstoje barem 10-ak minuta.
Dokle stavite vodu za špagete – posolite je i malo pouljite.
Mesne loptice pržite u tavi na ulju. Okrećite ih hvataljkom ili potresanjem tave, nemojte ih ispeći do kraja, samo kratko. Zatim ih dodajte umaku od paradajza da nekoliko minuta zajedno kuhaju.
3. Špagete:
Kad voda provri stavite špagete. Neka kuhaju minutu manje nego piše na ambalaži da budu al dente. Procijedite ih i dodajte umaku. Servirajte na tanjure i prema želji ukrasite bosiljkom.
Mnogi Talijani kada rade polpettine (eng. meat balls) tj. mesne loptice u smjesu stave i 5 dag mortadele i 5 dag kobasice koju prije usitne u blenderu. Bilo koje meso stavite, loptice su izvrsne. Puretinu i teletinu naravno manje kuhate, a junetinu i svinjetinu dulje.