Mamin slatki štrudl sa sirom
Neki kažu štrudl, neki štrudla, neki štrudel, strudla, štrudelj, zavitek, a to su sve razna imena za isto jelo. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima...
Vrijeme pripreme: s kupovnim korama 20 minuta, s pravljenjem kora 45 minuta (+ stajanje 15 minuta)
Vrijeme pečenja: 1 sat
Temperatura pećnice: 200C
Tijesto:
- 25 dag brašna
- ulje
- sol
- mlaka voda
- 1 jaje (može i ne mora)
ili kupovni paket listova za štrudl (6 – 8 kora)
- ½ kg sira
- 3 - 4 jaja
- 1 vrhnje (može i ne mora)
- 10 dag šećera
- 10 dag putra
- grožđice, pinjoli, ušećerena limunova korica, naribana limunova korica (prema želji - ali samo nešpricani limun)
Napravite sami kore za štrudl ili kupite gotove. Ako ih sami radite zamijesite glatko tijesto i stavite ga na nauljeni tanjur da odstoji kojih 15-ak minuta. Zatim ga podijelite u hrpice (zavisno koliko kora trebate) i razvucite jednu po jednu koru na čistom pobrašnjenom tekstilnom stolnjaku.
Zagrijte pećnicu na 200C. Umiješajte filu od malo omekšanog putra, žumanjaka, sira (po želji malo vrhnja), grožđica, limunove korice i pošečerite. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih dodajte u smjesu sa sirom. Promiješajte smjesu i razvucite je po korama koje lagano namažite omekšanim putrom. Zamatajte i slažite u namašten pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena. Prema želji pospite štaub šećerom.