Što ćete danas kuhati? Napravite savršen rižoto! S čim? Pa, ljeto je - nabavite plodove mora (svježe ili zaleđene, svejedno). Ako ste na moru i kad već imate ugođaj, nabavite svježe! Iako kad radim rižota, u 90% slučajeva rižu prvo zastaklim na ulju ili putru, pa onda dodajem temeljce, vino i sve priloge, jer tako riža od početka upije sve okuse i sokove, ovaj rižoto je prefini i kada rižu skuhate odvojeno, a saft (buzaru) pripremite posebno, jer su plodovi mora brzo gotovi, njima treba sasvim malo... ako se riža priprema zajedno sa saftom, rižoto znam zalijevati i podlijevati cijelo vrijeme miješajući i 40 min a i duže... Oba načina su izvrsna, ovaj je jednostavniji i brži:
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 40 dag riže
- ½ kg plodova mora (škampi, kozica, dagnji, liganja..)
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka (protisnuti)
- peršin
- 5-6 kapara
- 1 dl pelate
- 1 dl bijelog vina
- 2 dl ribljeg temeljca
- 1 žlica konjaka - prema želji
- ružmarin
- kadulja
- putar
- parmezan
- sol
- papar
Posebno skuhajte rižu al dente. U međuvremenu, u tavu dodajte maslinovo ulje i plodove mora, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, kapare, izmiksane pelate i bijelo vino. Dinstajte neko vrijeme dok vino ne ishlapi, zatim dodajte malo ribljeg temeljca i prema želji žlicu konjaka. Zatim dodajte kuhanu rižu. Pomiješajte, posolite, popaprite i dodajte ružmarin i kadulju. Na kraju dodajte komadić hladnog putra i 2 - 3 žlice parmezana te promiješajte.