Moja omiljena pizzaje: umak od rajčice, mozzarela,bresaola i rukola. Ako nemam bresaole, onda samo mozzarela i rukola. Pokapano maslinovim uljem. I to je to! Ali pizza s bilo čime je zakon, s čim god ima... Može i vegetarijana, 4 sira, morska, ljuta slavonska... samo da je tijesto tanko i ukusno. Nema ništa gore od mljecavog i predebelog tijesta!
Osnovno tijesto za pizzu:
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 2 sata
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Temperatura pećnice: 250C
- 1 kg brašna
- ½ l vode
- 3 dag germe
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Izradite germu sa malo tople vode. Stavite brašno na radnu plohu. Napravite rupu u sredini i sipajte pola vode te počnite mijesiti. Dodajte izrađenu germu u tijesto i dalje mijesite, dodajući sol i maslinovo ulje dok smjesa ne bude glatka i kompaktna. Oblikujte kuglu od tijesta, pokrijte je kuhinjskom krpom da se diže 2 sata. Zagrijte pećnicu na 250C. Dignuto tijesto ponovo nekoliko minuta mijesite i razvaljajte formirajući tanke krugove za pizzu.
Zatim premažite tijesto paradajz sosom, pa dodajte po želji - naribanu šunku, šnite pršuta, naribani sir ili šnitice mozzarele, šnitice gljiva, masline, jaje, ili tunu, ribe, rakove, školjke... i obavezno obilno posipajte origanom i nakapajte maslinovim uljem. Pecite u pećnici 15-ak minuta. Kad izvadite pizzu premažite rubove maslinovim uljem i to kistom.