Talijanski recept: Rižoto sa sirom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 35 dag riže
- 15 dag sira fontina ili ementaler ili gauda ili sl. (narezan na kockice)
- 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 4 dag putra
- 2,5 dl bijelog vina
- oko 1 litre jušnog temeljca
- 1 - 2 žlice parmezana
- mala kockica putra
- svježi bosiljak - prema želji
- sol
- papar
Sitno nasjeckajte ili protisnite češnjak i izrežite sir na kockice. U zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte češnjak. Dodajte rižu da zastakli i zalijte čašom bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte malo vrućeg jušnog temeljca i nastavite dinstati miješajući rižoto. Dodavajte povremeno temeljac i dalje cijelo vrijeme mješajući te posolite i popaprite. Kada je riža kuhana (kuhajte je oko 15 ili 20 minuta, probajte!) dodajte na kockice izrezan sir i mješajte dok se sir ne istopi te poveže s rižom. Na kraju dodajte žlicu, dvije parmezana i kockicu putra i promiješajte. Ukrasite bosiljkom, a ako volite okus bosiljka, na kraju kad ugasite vatru, nekoliko listića natrgajte i dodajte u rižoto.