![Rižoto s vrganjima](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/10/de812183/rizoto-s-vrganjima.jpg)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 30 dag vrganja (narezani na šnite)
- 35 dag riže
- 1 luk (sitno narezan)
- majčina dušica
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- 1l jušnog temeljca
- 2 - 3 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje - može i ne mora
- parmezan
- maslinovo ulje
- putar
- sol
- krupni crni papar
Vrganje očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane na tanjur. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte podinstane vrganje i promiješajte rižoto. Nakon par minuta dodajte malo slatkog vrhnja i promiješajte. Skinite rižoto s vatre i dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana te promiješajte. Toplo poslužite!
Savjet 1: Nakon 20-ak minuta probajte rižu da provjerite kakva je, ne smije biti mljecava i raskuhana, ne smije biti pretvrda, ona se još malo opusti kad stoji par minuta prije serviranja.
Savjet 2: Da bi rižoto vizualno ljepše izgledao, možete ga staviti u okrugli kalup za rezanje krafni i vrh ukrasiti peršinom.