Rižoto s tikvicom, porilukom i mrkvom

| Wine and dine |

Rižoto s porilukom, tikvicom i mrkvom - priprema
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s porilukom, tikvicom i mrkvom

Ovaj savršeni kremasti rižoto s povrćem - porilukom, tikvicom i mrkvom te šampanjcem, curryjem i kukurmom nastao je kada sam željela napraviti nešto jako fino i ukusno, a zdravo i lagano. Naravno riža mora biti al dente, ni pretvrda, ali ni gnjecava. Pjenušac možete zamjeniti bijelim suhim vinom, slatko vrhnje možete pred kraj dodati, ali ako ga ne volite, možete ga i izostaviti.

Za 4 - 5 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 40 dag riže (arborio)
  • 1 luk (sitno narezan)
  • 1 poriluk (narezan na tanke kolutiće)
  • 1 mrkva
  • 1 tikvica
  • malo vode
  • 1 dl pjenušca ili bijelog vina
  • jušni temeljac (kokošji ili povrtni)
  • 1 dl slatkog vrhnja - prema želji
  • parmezan – za  posipati
  • maslinovo ulje
  • putar
  • kukurma
  • curry
  • mediteranske trave
  • sol
  • papar
Rižoto s porilukom, tikvicom i mrkvom
Rižoto s porilukom, tikvicom i mrkvom

Glavicu luka ogulite i sitno narežite. Operite, očistite i narežite poriluk na tanke kolutiće. Ogulite mrkvu i tikvicu te ih nožićem za guljenje narežite. Na tavi na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte luk pa mu dodajte narezani poriluk pa narezanu tikvicu i mrkvu, posolite i popaprite, dodajte curry i kukurmu, mediteranske trave, zalijte ih s malo vode i dinstajte. Dodajte rižu, zastaklite je, zalijte s pjenušcem i čim pjenušac ispari, dodajte malo po malo jušnog temeljca cijelo vrijeme miješajući (oko 20-ak minuta). Na kraju prema želji umiješajte slatko vrhnje pa dodajte kockicu putra i 2 žlice parmezana, promiješajte i servirajte.