Rižoto s porilukom, tikvicom i mrkvom
Ovaj savršeni kremasti rižoto s povrćem - porilukom, tikvicom i mrkvom te šampanjcem, curryjem i kukurmom nastao je kada sam željela napraviti nešto jako fino i ukusno, a zdravo i lagano. Naravno riža mora biti al dente, ni pretvrda, ali ni gnjecava. Pjenušac možete zamjeniti bijelim suhim vinom, slatko vrhnje možete pred kraj dodati, ali ako ga ne volite, možete ga i izostaviti.
Za 4 - 5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 40 dag riže (arborio)
- 1 luk (sitno narezan)
- 1 poriluk (narezan na tanke kolutiće)
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- malo vode
- 1 dl pjenušca ili bijelog vina
- jušni temeljac (kokošji ili povrtni)
- 1 dl slatkog vrhnja - prema želji
- parmezan – za posipati
- maslinovo ulje
- putar
- kukurma
- curry
- mediteranske trave
- sol
- papar
Glavicu luka ogulite i sitno narežite. Operite, očistite i narežite poriluk na tanke kolutiće. Ogulite mrkvu i tikvicu te ih nožićem za guljenje narežite. Na tavi na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte luk pa mu dodajte narezani poriluk pa narezanu tikvicu i mrkvu, posolite i popaprite, dodajte curry i kukurmu, mediteranske trave, zalijte ih s malo vode i dinstajte. Dodajte rižu, zastaklite je, zalijte s pjenušcem i čim pjenušac ispari, dodajte malo po malo jušnog temeljca cijelo vrijeme miješajući (oko 20-ak minuta). Na kraju prema želji umiješajte slatko vrhnje pa dodajte kockicu putra i 2 žlice parmezana, promiješajte i servirajte.