Kad imate samo pola sata za pripremu obroka, rižoto je uvijek idealan izbor. Ovaj rižoto s rukolom i gljivama nutricionistički je dobra kombinacija - riža i povrće, ukusan i jednostavan obrok.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Kuhanje: 10 minuta
- 40 dag riže
- 8 dag rukole
- 20 dag šampinjona, vrganja ili nekih drugih gljiva
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- 1l temeljca (najbolje povrtnog)
- 2 – 3 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
- mediteranski začini
- 10 dag parmezana
- putar
- malo naribanog tartufa i par kapi ulja od tartufa - po želji
- sol
- papar
U tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezani luk i dodajte rižu da se zastakli. Podlijte vinom i pustite da vino ishlapi. Zatim dodajte jušni temeljac da prekrije rižu. Na laganoj vatri miješajte i kuhajte dok tekućina ne ispari. Posebno na tavi na maslinovom ulju popržite češnjak i dodajte rukolu i gljive. Podlijte vinom i začinite. Dodajte polu-kuhanu rižu i nastavite podlijevati temeljcem prema potrebi dok riža nije kuhana, a tekućina isparila. Prije samog kraja, prema želji u rižoto kapnite nekoliko kapi ulja od tartufa. Na kraju dodajte komadić putra i svježe ribani parmezan, promiješajte i pustite minutu da odstoji. Servirajte uz malo naribanog tartufa, ali može i bez njega.