Evo, još malo okusa mora... Nabavite li svježe plodove mora (moj urednik kuharice Mama zna, Radovan Marčić kaže da su to gušti iz mora, a ne plodovi!) ili upotrijebite one napola već pripremljene - zamrznute, nije važno, važno je da kuhate s ljubavlju i rezultat neće izostati. Naravno, svaki rižoto možete napraviti na dva načina, zavisno od toga jel su plodovi svježi ili ne, imate li vremena ili ne, kuhajući rižu zajedno sa svim ostalim sastojcima ili odvojeno. Donosim vam oba recepta:
Rižoto s guštima iz mora - recept broj 1.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta
- 40 dag riže
- ½ kg plodova mora (škampi, kozica, dagnji, liganja..)
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka (protisnuti)
- peršin
- 5-6 kapara
- 1 dl pelate
- 1 dl bijelog vina
- 1dl ribljeg temeljca
- 1 žlica konjaka - prema želji
- ružmarin
- kadulja
- putar
- parmezan
- sol
- papar
Posebno skuhajte rižu al dente. U međuvremenu, u tavu dodajte maslinovo ulje i plodove mora, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, kapare, izmiksane pelate i bijelo vino. Dinstajte neko vrijeme dok vino ne ishlapi, zatim dodajte malo ribljeg temeljca i prema želji žlicu konjaka. Zatim dodajte kuhanu rižu. Pomiješajte, posolite, popaprite i dodajte ružmarin i kadulju. Na kraju dodajte komadić hladnog putra i 2 - 3 žlice parmezana te promiješajte.
Rižoto s plodovima mora - recept br. 2
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta
- 15 dag riže
- 20 dag dagnji
- 20 dag raznih drugih školjki
- 5 dag lignji
- 5 dag škampi ili kozica
- maslinovo ulje
- 1 l ribljeg temeljca (ili povrtnog)
- peršin
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 dl suhog bijelog vina
- sol
- papar
Temeljito operite školjke pod tekućom vodom pa nožem ostružite oklope školjki. Operite očistite škampe/kozice, možete im izdvojiti samo repiće, ali i ostaviti nekoliko cijelih za ukras. Očistite lignje - odvojite im glavu, izvadite kost iz središta, operite pod tekućom vodom, izrežite na kolutiće, a krakovima odrežite glavu iznad očiju. Dagnje i ostale školjke zagrijte u vodi u velikom loncu dok se ne otvore (5 - 7 minuta), povremeno promiješajte, malo ohladite pa izvadite meso iz školjaka (nekoliko školjki ostavite u oklopima za ukras), ali nemojte baciti vodu te ih držite pokrivene u posudi dok ih ne upotrebite. Na tavu stavite malo maslinovog ulja i škampe te pržite na laganoj vatri 4 - 5 minuta. Poklopite i stavite na stranu. Zagrijte riblji temeljac, operite i nasjeckajte peršin te nasjeckajte češnjak. U velikoj tavi na ulju podinstajte češnjak s prstohvatom soli (2-3 minute) pa dodajte par žlica temeljca, dodajte lignje, dinstajte ih nekoliko minuta pa dodajte bijelo vino, promiješajte i pustite da ispari vino. Zatim dodajte rižu i miješajte dok se riža ne zastakli pa zalijte s 4 - 5 šeflji jušnog temeljca. Povremeno promiješajte i prema potrebi zalijevajte temeljcem da riža nikad ne bude suha. Povremeno možete dodati i nekoliko žlica vode u kojoj ste kuhali školjke. Nakon 15-ak minuta, posolite rižu, dodajte meso škampi/kozica, meso dagnji i drugih školjki i žlicu nasjeckanog peršina cijelo vrijeme miješajući. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre i nakon minutu, dvije dodajte cijele školjke i škampe, popaprite, promiješajte, posipajte ostatkom peršina i poslužite.