Rižoto s jetricama, Italija
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Ovaj talijanski rižoto kremaste strukture i vrlo istančanog okusa nekad je bio jelo za siromašne, a vremenom se proširilo po cijeloj Italiji, a i šire, ali ne kao sirotinjsko jelo, nego kao prava gastro delicija. Najvažnije je da su jetrica svježa, svjetlo ružičaste boje.
- 30 dag riže
- 25 dag pilećih jetrica
- 5 – 6 listića kadulje
- 1 mrkva
- 1luk
- 1 celer
- 1 l jušnog temeljca
- 4- 5 žlica parmezana
- 1 dl crvenog vina
- 2 žlica maslinovog ulja
- kockica putra
- sol
- papar
Operite i ogulite luk, mrkvu i celer i sitno ih nasjeckajte. Očistite pileću jetricu, odstranite masnoće i žuč i nasjeckajte jetricu. U tavi rastopite putar zajedno sa listićima kadulje i dodajte narezanu jetricu pa je na laganoj vatri podinstajte 5 – 6 minuta. Zatim zalijte s pola čaše crvenog vina i pustite 4 – 5 minute da vino ishlapi. U međuvremenu u drugoj tavi na maslinovom ulju podinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer pa dodajte rižu i zastaklite je. Postepeno je zalijevajte vrućim jušnim pilećim temeljcem. Iz podinstanih jetrica izvadite kadulju, a jetrica dodajte rižotu. Dodajte parmezan, kockicu putra, promiješajte i maknite s vatre. Pustite da rižoto odstoji nekoliko minuta i poslužite.