Rižoto s mladim divljim šparogama i pršutom, Istra
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta
- 40 dag riže
- 1 vezica mladih divljih šparoga
- voda u kojoj su se kuhale šparoge
- 10 dag pršuta ili pancete
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
- ribani parmezan - po želji
- maslinovo ulje
- putar
- sol
- papar
Šparogama mekani gornji dio lomite na 2 cm velike komadiće, kratko ih blanširajte u vreloj vodi pa izvadite šupljikavom žlicom sa strane. Zatim u istoj vodi skuhajte i onaj donji tvrdi dio stabiljke, koji se inače baca, kako biste dobili temeljac za podlijevanje rižota. Na zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja popržite pršut narezan na kockice. Dodajte češnjak, rižu i lagano dinstajte da zastaklite rižu. Podlijevajte postepeno vodom u kojoj ste kuhali šparoge. Pred sam kraj dodajte blanširane šparoge i promiješajte. Zatim dodajte slatko vrhnje i kuhajte još par minuta. Posolite, popaprite i poslužite uz ribani parmezan ili grana padano.
Slatko vrhnje ako ne volite, ne morate staviti. Podlijevajte rižoto samo s temeljcem - vodom u kojoj su se kuhale šparoge. Prema želji možete dodati i kocku za juhu ili ga napraviti s jušnim temeljcem (pilećim ili telećim/junećim).