Rižoto s artičokama
Artičoka, mediteranska povrtnica, jako ukusna, ali i ljekovita. Nekada (u 16. stoljeću) se čak smatralo da je afrodizijak pa su je smjeli jesti samo muškarci, ženama je bila strogo zabranjena. Uglavnom je bila namirnica za bogate i privilegirane dok je nisu na veliko počeli saditi seljaci širom zemalja. U Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, ali i u Dalmaciji je redovno pripremaju, najčešće punjene s krušnim mrvicama, peršinom i češnjakom s bobom i bižima (graškom) i janjetinom. Iako ih već krajem svibnja nema (vrijeme im je od ožujka do svibnja), jučer sam ih kupila na placu i odlučila napraviti rižoto, a sutra ću ih gratinirati u pećnici. Iako za rižoto najviše volim kupiti bebi artičoke, jako mlade i svježe jer su mekše i unutarnji listići se mogu cijeli jesti, dok se kod starijih artičoka uglavnom samo cuclaju listići, a drvenasti dio se ižvaće i baci, kupila sam ove veće, ali čvrste i svježe.
Kada čistite artičoke obucite kuhinjske rukavice da vam ruke ne pocrne. Artičoke brzo oksidiraju i potamne te zato ne smiju stajati. Možemo ih pokapati limunom ili još bolje staviti u vodu s limunom, ali u principu konzumiraju se odmah - nije dobro kad stoje. Iako ih samo iscuclamo i bacimo njen tvrdi drvenasti dio, intenzivan okus artičoke ostaje u ustima još dugo. Kod čišćenja, nek vam ne bude žao baciti sve tvrde vanjske listiće, ostavite tek one mekane, čvrsto priljubljene.
Za 4 -5 osoba
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
- 4 artičoke ili 8 bebi artičoke
- 1 i 1/2 šalice arborio riže
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- maslinovo ulje
- suncokretovo ulje
- 1 dl suhog bijelog vina
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 4 - 5 žlica naribanog parmezana
- 1 kockica maslaca
Stavite kuhati jušni temeljac. Priredite artičoke - operite ih pod mlazom vode, odrežite stabiljku i vanjske tvrde listove pa odrežite oštre vrhove ostalih listića, presjecite artičoke na pola, odstranite dlačice iz sredine pa ih narežite na trakice. Na tavici na malo maslinovog i suncokretovog ulja podinstajte sitno nasjeckan luk (oko 5 minuta) pa dodajte izrezane listiće artičoka, posolite i popaprite te poklopljeno dinstajte na laganoj vatri slijedećih 8 - 10 minuta. Zatim dodajte rižu, zastaklite je i stalno miješajte (1 - 2 min) pa zalijte vinom. Kad vino ispari (nakon 1 minute) postepeno zalijevajte vrućim jušnim temeljcem i miješajte. Nakon 20-ak minuta dodajte naribani parmezan i kockicu putra te dobro promiješajte. Prema okusu i ukusu još posolite i popaprite. Servirajte odmah.