Rižoto od ječma s gljivama i pancetom

| Wine and dine |

Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto od ječma s gljivama i pancetom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta

  • 20 dag ječma
  • 1 mala glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 15 dag gljiva (smrznuta mješavina gljiva)
  • 3 - 4 šnitice pancete
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 litra vrućeg jušnog temeljca (povrtni ili pileći)
  • curry
  • đumbir u prahu
  • listići peršina (sitno nasjeckani)
  • 3 - 4 žlice naribanog parmezana
  • sok 1/2 limuna
  • 1/2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje - prema želji
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje
Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Rižoto od ječma s gljivama i pancetom - priprema

Na niskoj temperaturi na tavi na maslinovom ulju podinstajte luk, dodajte opran ječam, miješajte, dodajte pancetu, a nakon minutu, dvije dodajte gljive, promiješajte i kad gljive omekšaju zalijte bijelom vinom. Miješajte, a kad vino ishlapi počnite zalijevati vrućim jušnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem. Dodajte sol, papar, curry i đumbir.

Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Rižoto od ječma s gljivama i pancetom - priprema u Delimanu

Nakon 30-ak minuta miješanja i zalijevanja temeljcem kad je ječam gotov (probajte jer ječam mora biti mekan, ali kompaktan, sa strukturom) umiješajte parmezan, dodajte sok pola limuna i prema želji, da bi rižot bio kremast i podatan, umiješajte slatko vrhnje.

Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Rižoto od ječma s gljivama i pancetom

 Pospite nasjeckanim peršinom i servirajte odmah.

Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Rižoto od ječma s gljivama i pancetom