Rižoto od ječma s gljivama i pancetom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta
- 20 dag ječma
- 1 mala glavica luka (sitno nasjeckana)
- 15 dag gljiva (smrznuta mješavina gljiva)
- 3 - 4 šnitice pancete
- 1 dl bijelog vina
- 1 litra vrućeg jušnog temeljca (povrtni ili pileći)
- curry
- đumbir u prahu
- listići peršina (sitno nasjeckani)
- 3 - 4 žlice naribanog parmezana
- sok 1/2 limuna
- 1/2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje - prema želji
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
Na niskoj temperaturi na tavi na maslinovom ulju podinstajte luk, dodajte opran ječam, miješajte, dodajte pancetu, a nakon minutu, dvije dodajte gljive, promiješajte i kad gljive omekšaju zalijte bijelom vinom. Miješajte, a kad vino ishlapi počnite zalijevati vrućim jušnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem. Dodajte sol, papar, curry i đumbir.
Nakon 30-ak minuta miješanja i zalijevanja temeljcem kad je ječam gotov (probajte jer ječam mora biti mekan, ali kompaktan, sa strukturom) umiješajte parmezan, dodajte sok pola limuna i prema želji, da bi rižot bio kremast i podatan, umiješajte slatko vrhnje.
Pospite nasjeckanim peršinom i servirajte odmah.