Ovaj recept za paštetu od tune je najbolji na svijetu! Tko god je proba traži recept. Evo ga, prepišite, spremite i iznenadite svoje omiljene... Još uz topli domaći kruh, focacciu ili topli prepečen kruh... Mrak!
Pašteta od tune
Za 6 - 8 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
- 2 - 3 veće konzerve tune u ulju (Rio mare su mi osobno najbolje, ali radim i s ostalim)
- 3 - 4 kisela krastavaca
- 1 velika žlica senfa
- 4 žumanjaka (tvrdo kuhana)
- ½ putra (12,5 dag)
- 8 -10 kapara
- 3 -4 inćuna
- sol
- papar
- malo domaćeg maslinovog ulja (ako ne stavite ulje iz konzervi)
Tvrdo skuhajte jaja (bjelanjke pojedite, a žumanjke stavite u zdjelu i zgnječite vilicom), dodajte sve ostale sastojke u količinama prema osobnom okusu i želji. Izmiješajte sve sastojke u blenderu (ili štapnim mikserom). Probajte i dodajte prema potrebi i ukusu još začina. Osobno ocijedim ulje iz konzerve i stavim samo tunu iz konzerve, ali zato dodam žlicu, dvije domaćeg maslinovog ulja. Probajte paštetu, ako je struktura zrnasta - još miksajte. Ako je pregusta, dodajte još maslinovog ulja, ako je prerijetka - dodajte još tune bez ulja ili još koji žumanjak.
Paštetu stavite u zdjelicu i stavite u hladnjak da odstoji par sati (u slučaju nužde može se i odmah jesti). Ukrasite maslinom, kaparima, ružmarinom, paprom...
Pjenica od bakalara
- 10 češnjeva češnjaka (sitno nasjeckani)
- 2-3 dcl mlijeka
- kuhani bakalar
- maslinovo ulje
- 1 žlica prezla
- peršin (sitno nasjeckani)
- sol
- papar
10 nasjeckanih češnjeva češnjaka skuhajte u 2-3 dl mlijeka, izmikasajte zajedno s mlijekom u kojem su se kuhali, očišćenim i skuhanim bakalarom, maslinovim uljem, žlicom prezla i nasjeckanim peršinom. Posolite, popaprite i ohladite u hladnjaku. 10 nasjeckanih češnjeva češnjaka skuhajte u 2-3 dl mlijeka, izmikasajte zajedno sa mlijekom u kojem su se kuhali, očišćenim i skuhanim bakalarom, maslinovim uljem, žlicom prezla i nasjeckanim peršinom. Posolite, popaprite i ohladite u hladnjaku.